Ten minste 23 doden door luchtaanvallen bij Damascus

Naar schatting zijn bij luchtaanvallen op Ghouta in de afgelopen twee weken minstens 123 mensen om het leven gekomen.

Foto Abdulmonam Eassa/ AFP Photo

Bij een luchtaanval uitgevoerd door het Syrische leger zijn zondag minstens 23 mensen om het leven gekomen. Dat meldt Reuters op basis van berichtgeving van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De meest recente aanval vond plaats in Ghouta, een voorstad van Damascus, dat in handen is van Syrische rebellen. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad krijgt steun van Rusland dat op meerdere plekken in West-Syrië probeert te bemiddelen tussen de regering en de rebellen. Naar schatting zijn bij dergelijke luchtaanvallen in de afgelopen twee weken minstens 123 mensen om het leven gekomen, onder wie 26 kinderen.

Lees ook: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Hongersnood

Ooggetuigen melden dat er sinds zondagochtend drones in de lucht te zien zijn. Ook de plaatsen Harasta en Mesraba in het gebied zouden zwaar gebombardeerd zijn. Het offensief om het oostelijke deel van Ghouta is al sinds 2012 gaande. Het rebellengebied strekt zich uit van noordoostelijk tot oostelijk gelegen voorsteden van de hoofdstad. In 2013 werd het oostelijk deel getroffen door een gifgasaanval waarvoor de rebellen het leger van Assad verantwoordelijk hielden.

In het gebied is een humanitaire crisis gaande: het voedselprogramma van de Verenigde Naties schreef deze week in een rapport dat men op straat van afval eet. Door de vele verwoestingen door de bombardementen, zoeken inwoners bovendien hun toevlucht op onhygiënische plekken, waardoor een uitbraak van ziektes gevreesd wordt. De burgeroorlog, die nu zo’n zes jaar duurt, heeft naar schatting al honderdduizenden levens gekost. Eind november vinden er in Genève opnieuw vredesonderhandelingen plaats.