Nederlandse fysiotherapeut verdacht van misbruik

De 45-jarige Nederlander zit al vanaf de zomer vast op verdenking van het misbruiken van hoogbejaarde patiënten.

Foto Koen Suyk/ANP

Een Nederlandse fysiotherapeut wordt ervan verdacht in Oostenrijk zeker twaalf vrouwen te hebben misbruikt of aangerand. De man werd opgepakt naar aanleiding van twee aangiften van hoogbejaarde slachtoffers, melden Oostenrijkse media.

Het gaat om twee vrouwen van 77 en 90 die afzonderlijk verklaarden dat de man hen zou hebben aangerand. Naar aanleiding van de aangiften werd een onderzoek ingesteld, waaruit bleek dat de man mogelijk tussen 2013 en 2017 nog tien andere bejaarde patiënten heeft misbruikt. Zij waren allemaal tussen de 67 en 90 jaar oud.

In totaal waren er 62 patiënten bij de man in behandeling. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie heeft de man in drie zaken aangeklaagd voor twee gevallen van seksueel misbruik en een keer voor seksuele intimidatie.

Alleenstaande vrouwen

De Oostenrijkse krant Die Presse schrijft dat de man de slachtoffers thuis opzocht voor therapiesessies. Het misbruik zou tot mei dit jaar hebben plaatsgevonden. In juli werd de man uiteindelijk opgepakt. Hij zou zich specifiek op alleenstaande, zorgbehoevende vrouwen hebben gericht. De Nederlander kan volgens Oostenrijkse media een gevangenisstraf van maximaal tien jaar opgelegd krijgen. De beschuldigingen worden door hem ontkend.