Minister Jambon vermoedt ‘systeem’ bij rellen Brussel

België Voor de derde keer in korte tijd braken in Brussel rellen van jongeren uit. Ze zouden een demonstratie hiervoor hebben misbruikt.

Een stukgeslagen auto bij eerdere rellen in de Belgische hoofdstad.
Een stukgeslagen auto bij eerdere rellen in de Belgische hoofdstad. Foto AP/ Olivier Matthys

De Belgische minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) laat onderzoeken of er een „systeem” achter zit, nadat voor de derde keer in twee weken zaterdag aan het eind van de middag rellen uitbraken in Brussel. Hij spreekt van „infiltranten”.

Na een betoging bij het Paleis van Justitie in de Belgische hoofdstad richtten relschoppers in de buurt vernielingen aan. Een agent werd met een schedelbreuk afgevoerd. De politie pakte zo’n zeventig mensen op. De rellen ontstonden na een betoging tegen slavernij in Libië.

Migratie-achtergrond

De relschoppers zouden niets te maken hebben met de organisatie van de betoging, maar waren volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon „infiltranten”. „Mensen, jongeren vooral van allochtone afkomst, die van zo’n manifestatie gebruikmaken om amok te maken.” Zondag werd bekend dat de politie wist dat de betoging uit de hand kon lopen door onderschepte sms’jes, waarin jongeren opriepen de betoging te misbruiken om wanorde te creëren.

De laatste weken is het vaker onrustig in Brussel. Op de avond dat de Marokkaanse voetbalploeg zich kwalificeerde voor het WK trokken zo’n driehonderd relschoppers door het Brusselse centrum. Een paar dagen later braken opnieuw rellen uit, nadat een Franse rapper zijn volgers via Snapchat opriep samen te komen in het centrum. Een aantal jongeren kwam in opstand toen de politie optrad.

Op het oog zijn de rellen ongerelateerd, maar minister Jambon laat onderzoeken of er een systeem achter zit, verklaarde hij zondag in actualiteitenprogramma De Zevende Dag. Hij gaf aan zich niet te kunnen voorstellen dat de rellen telkens spontaan ontstaan. „Als er een netwerk is van jongeren die systematisch relschoppen, dan moet dat zo snel mogelijk opgerold worden”, voegde hij eraan toe. In de onderschepte sms’jes zou ook zijn verwezen naar de eerdere rellen.

Eerder kritiek op politietop

De manier waarop de eerste rellen werden aangepakt, kwam de Brusselse politietop op stevige kritiek te staan. Winkels werden geplunderd, auto’s in brand gestoken en deuren van woningen ingetrapt, lange tijd zonder dat de politie ingreep. Uit een onderzoeksrapport bleek dat de Brusselse politie geen draaiboek heeft voor onverwachte rellen. Daardoor was er slecht overzicht bij de leiding en werd versterking uit andere politiezones niet ingezet.

Deze zaterdag was de politie wel voorbereid, aangezien dankzij de sms’jes bekend was dat de betoging uit de hand kon lopen. Door de verhoogde aanwezigheid kon de politie snel optreden. „Bij de identificatie van de vorige twee rellen was het voornamelijk een deel van de moslimgemeenschap in Brussel die betrokken was”, zei Hans Messiaen van de Brusselse politie. „En nu zijn er sterke aanwijzingen dat het uit hetzelfde milieu komt. Toch is er niet een specifieke groepering of aantal personen die achter deze incidenten zitten.”