Formule 1

Verstappen eindigt seizoen naar verwachting, Bottas de beste in slotstuk

De laatste race van het seizoen gaat over 55 ronden en wordt verreden onder kunstlicht. Het WK is beslist in het voordeel van Lewis Hamilton, maar achter hem strijden Sebastian Vettel en Valtteri Bottas nog om de 2de plaats.

De laatste Grand Prix van het seizoen is geëindigd in een dubbelslag voor Mercedes. Valtteri Bottas was zijn teammaat Lewis Hamilton iets te snel af terwijl Max Verstappen genoegen moest nemen met de 5de plaats.

Het slotstuk van een amuserend Formule 1-seizoen had plaats in Abu Dhabi. De peperdure maar weinig uitdagende baan Yas Marina wist helaas geen passend einde te geven aan een seizoen waarin Mercedes met Lewis Hamilton sinds enkele jaren eens door een rivaliserend team - Ferrari - tot het uiterste werd gedreven. In Abu Dhabi was de renstal, met tweede coureur Valtteri Bottas startend vanaf pole position, uiteindelijk oppermachtig en dat deed de spanning weinig goed.

Achter het duo Bottas-Hamilton, dat elkaar heel af en toe verleidde tot iets wat leek op een duel maar nimmer in elkaar verstrengeld raakte, was het Ferrari dat met Sebastian Vettel en daarachter Kimi Raikkonen op gepaste afstand naar het einde van het jaar reed. Halverwege leidden de Italianen nog het WK met topcoureur Vettel, nu zat er simpelweg niet meer in dan de troostprijs.

Daarachter moest Max Verstappen zoals zo vaak dit seizoen genoegen nemen met de beperkingen van zijn Red Bull. Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Maar de Nederlander toonde zich tegenover Ziggo Sport na afloop niet teleurgesteld:

“Ik was uiteindelijk toch positief verrast door de snelheid in de auto tijdens de race. Ik had een stuk betere balans dan in de kwalificatie maar zodra ik kort op Raikkonen kwam te zitten, verloor ik downforce en kon ik niks beginnen.”

Verstappen gaf met zijn 5de plaats wel een passend slot aan zijn sterke seizoenseinde. Na een miserabele periode in het midden van het seizoen met vijf uitvalbeurten in acht races, finishte hij in de laatste zes Grands Prix telkens in de top 5, waarvan twee keer zelfs winst en daarbij nog een 2de plaats.

De Formule 1 keert in 2018 terug met de openingsrace op 25 maart in Melbourne. Een maand eerder kunnen we de eerste ontwikkelingen ontwaren als het wintertestprogramma begint in Barcelona.

Lees hieronder ons slowblog terug met tweets en video’s over de Grand Prix van Abu Dhabi.

Eindstand in het WK voor teams

Voor de volledigheid zo aan het einde van het seizoen nog even de eindstand in het WK voor de teams.

1. Mercedes 668 punten
2. Ferrari 522
3. Red Bull Racing - TAG Heuer (Renault) 368
4. Force India - Mercedes 187
5. Williams - Mercedes 83
6. Renault 57
7. Toro Rosso - Renault 53
8. Haas - Ferrari 47
9. McLaren - Honda 30
10. Sauber - Ferrari 5

Bottas noteert derde zege

Hij won nog nooit een race voordat hij afgelopen winter naar Mercedes verhuisde. In de eerste helft van het seizoen was het twee keer raak - in Rusland en Oostenrijk - waarna het een tijdje wat minder ging. Met deze zege eindigt Bottas het seizoen in stijl.

Sebastian Vettel zal niet blij zijn met het grote gat naar het Mercedes-duo, dat belooft veel werk voor de winter. Maar de Italianen hebben afgelopen jaar laten zien daarin wel hun mannetje te staan.

Max Verstappen beleefde een miserabele periode in het midden van het seizoen met vijf uitvalbeurten in acht races, maar in de laatste zes Grands Prix heeft Verstappen nu telkens een top 5 finish weten neer te zetten, waarvan twee keer zelfs winst en daarbij nog een 2de plaats.

Eindstand in het WK voor coureurs

1. Lewis Hamilton 363 punten (+18 punten)
2. Sebastian Vettel 317 (+15)
3. Valtteri Bottas 305 (+25)
4. Kimi Raikkonen 205 (+12)
5. Daniel Ricciardo 200 (+0)
6. MAX VERSTAPPEN 168 (+10)
7. Sergio Perez 74 (+6)

18. Stoffel Vandoorne 13 (+0)

Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

1. Valtteri Bottas (Mercedes) 55 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +3,9 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +19,3
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) +45,5
5. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) +46,3
6. Nico Hülkenberg (Renault) +1:25,7
7. Sergio Perez (Force India) +1:32,1
8. Esteban Ocon (Force India) +1:38,9
9. Fernando Alonso (McLaren) +1 ronde
10. Felipe Massa (Williams) +1 ronde

En daar zijn de donuts

Een fraai en passend tafereel op het rechte stuk voor de hoofdtribune. De Mercedes-coureurs die wat rubber verbranden door de zogenoemde donuts te draaien met hun spinnende achterbanden, geflankeerd door afzwaaiend collega Felipe Massa, die nog mooi een laatste WK-puntje scoort met zijn 10de plaats. De Williams-coureur neemt na vijftien jaar afscheid van de sport, nadat hij eigenlijk vorig jaar als met pensioen ging maar uitgerekend Bottas most vervangen omdat die plots naar Mercedes vertrok.

En nu op naar het podium.

Valtteri Bottas wint slotstuk, Verstappen 5de

FINISH!!! Mercedes laat nog maar een keer zien de allersterkste te zijn: Valtteri Bottas wint en collega Lewis Hamilton wordt tweede. Achter het Mercedes-duo wordt Sebastian Vettel 3de, dan Kimi Raikkonen en Max Verstappen wordt 5de.

Het gaat niet gebeuren

53/55 Niet voor Lewis, niet voor Max. Valtteri Bottas beslist het duel met zijn teammaat Lewis Hamilton, die de Fin lijkt te laten gaan. Max Verstappen kan ondertussen niet doordrukken bij Kimi Raikkonen en settelt voor P5. Laatste 3 ronden...

Met Max weet je het nooit

49/55 Nog wat ronden te gaan en met verstappen weet je nooit hoe dat zal gaan: het gaatje naar Raikkonen is weer wat gedicht naar 1,3 sec. Gaat hij nog wat proberen in die laatste ronden?

Ondertussen bij de onttroonde wereldkampioen

48/55 Een jaar geleden won hij hier in Abu Dhabi zijn eerste en enige wereldtitel, om enkele dagen plotseling met pensioen te gaan. Nico Rosberg is aanwezig en ziet zijn voormalige werkgever richting een nieuwe zege gaan:

Twitter avatar nico_rosberg Nico Rosberg some close fights. how do you like the race? will @ValtteriBottas bring it home??? https://t.co/i1tEMiHYTO

Nog 10 ronden te gaan

46/55 We gaan de finale in. Het is niet enerverend geweest vandaag, maar misschien dat de slotfase nog wat brengt in dit slotstuk van seizoen 2017...

1. Bottas
2. Hamilton +1,5 sec
3. Vettel +22,0
4. Raikkonen +37,1
5. VERSTAPPEN +39,0

Verstappen moet Raikkonen laten gaan

43/55 Hij hield het lang vol, maar nu moet Verstappen de Ferrari van Raikkonen toch echt laten gaan. Het gaatje is van een constante 1,2 sec gegroeid naar circa 3 sec doordat Max even vast zat achter een achterligger. Bottas heeft Hamilton nog steeds op ruim een sec achter zich.

Hoe staat het met de gevechten die nog openstonden?

Kimi Raikkonen kon de 4de plaats in de WK-eindstand nog overnemen van Daniel Ricciardo en dat gaat hij doen ook. Zoals het er nu voor staat finisht Raikkonen op P4 en dat is goed voor 12 punten, voldoende om de achterstand van 7 punten op de reeds uitgevallen Ricciardo goed te maken.

Bottas móet winnen om kans te maken op de 2e plek in het klassement die nu nog in handen is van Vettel. De Duitser moet dan echter 9de of lager eindigen vandaag, en daar ziet het niet naar uit. Vettel ligt steady op P3.

Bij het WK voor constructeurs lijkt Renault nog net de 6de plaats van Toro Rosso over te gaan nemen dankzij de klassering die Nico Hülkenberg momenteel heeft.

Nog 20 ronden te gaan

1. Bottas
2. Hamilton +1,4 sec
3. Vettel +17,8
4. Raikkonen +27,7
5. VERSTAPPEN +29,1
6. Hülkenberg +1:02,7
...
12. Vandoorne +1 ronde

Voor Ferrari is dit een redelijk ontluisterend einde van het seizoen, waarin de Italianen in de eerste helft van 2017 juist de betere leken van Mercedes.

Blunder Renault

33/55 Terwijl het gevecht tussen Bottas en Hamilton voorbij lijkt - Bottas leidt nog steeds - hebben we de tweede uitvaller van de dag te pakken. Carlos Sainz verlaat de pit maar zijn team heeft de linker voorband blijkbaar niet goed gemonteerd. De Renault-coureur moet hierdoor de strijd staken.

Bottas en Hamilton hebben verkeer voor zich

31/55 Krijgt deze race toch nog wat spanning: Bottas en Hamilton snijden door de achterblijvers terwijl ze strijden om de leiding in de race. Hamilton maakt uiteindelijk een remfoutje en dat geeft Bottas wat ademruimte. Zijn teammaat was tot binnen een seconde genaderd.

Ondertussen blijft Verstappen de druk op Raikkonen houden: gaatje nog steeds 1,2 sec.

Hamilton gaat er voor

28/55 De wereldkampioen wil deze race nog winnen. Hij heeft het gaatje naar Bottas (nr. 77) wat gedicht en zit nu op 1,2 sec. Hamilton (nr. 44) weet dat hij het waarschijnlijk snel moet doen nu de banden nog een beetje vers zijn.

Twitter avatar MercedesAMGF1 Mercedes-AMG F1 LAP 27: #LH44 on the attack!! 📻 TEAM: He’s pushing hard, Valtteri! 📻 #VB77: *silence* #VB77, never change! #AbuDhabiGP

Hamilton in de pit, maar blijft 2de

25/55 De wereldkampioen van 2017 bleef twee ronden langer 'buiten' dan teamgenoot Bottas, maar wist niet genoeg tijd te winnen om na zijn pitstop vóór de Fin op de baan terug te keren. Het gat is nu 1,8 sec en tenzij Hamilton op zijn nieuwe setje banden wat extra's weet te vinden, lijkt dit een behoorlijk reguliere zege te gaan worden voor Bottas.

Vettel ligt inmiddels 12 sec achter de leider en speelt vandaag geen enkele rol. Verstappen heeft nog wel steeds zicht op Raikkonen; de Ferrari ligt slechts 1,2 sec voor hem. Verstappen heft vandaag blijkbaar de zaakjes in zijn Red Bull redelijk voor elkaar ten opzichte van de training en kwalificatie.

En daar is het voorbij voor Ricciardo

22/55 Voor de derde keer in de laatste vier races haalt Daniel Ricciardo de finish niet. Wat een einde van het seizoen voor de Red Bull-coureur. Hydraulische problemen (versnellingsbak, pedalen) kosten hem de race en de 4de plek in het WK. Kimi Raikkonen gat bij deze stand namelijk aan Ricciardo voorbij in het klassement.

Valtteri Bottas heeft nu zijn pitstop gemaakt, wat gaat Lewis Hamilton nu doen?

Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 21/55: ❌ RIC's return to track was short-lived - he's OUT after suffering hydraulic problems #AbuDhabiGP 🇦🇪 #F1 https://t.co/5B24xE2McS

Red Bull niet klaar?

20/55 Het lijkt op een late call van Ricciardo, die opeens in de pit verschijnt. De teammaat van Verstappen had kennelijk een lekke band, maar Red Bull stond nog niet paraat met nieuwe banden. De Australiër verliest wat tijd door een langzamere pitstop.

Ondertussen ging Verstappen zojuist een van de Force India's voorbij (video). Iedereen, behalve de Mercedesen, is nu binnen geweest. Max op P5; hij is Ricciardo voorbij.

Poging mislukt

17/55 De tactiek van Red Bull pakt vooralsnog niet goed uit. Verstappen komt terug op de baan kort achter beide Force India's en kan niet voluit zijn eerste ronde op nieuwe banden rijden. En hoewel Raikkonen direct de volgende ronde binnenkomt en een tragere pitstop beleeft, komt hij tóch voor Verstappen terug op de baan.

Pitstop voor Max Verstappen

15/55 Als eerste van de top 6 komt Verstappen binnen voor nieuw rubber. Cleane bandenwissel: 2,1 sec voor vier nieuwe banden. Hij heeft de supersoft band laten monteren en daarmee zou hij in principe door kunnen tot het einde van de race. Gaat hij nu voldoende tijd winnen op Raikkonen om straks voor de Fin te rijden nadat hij z'n stop heeft gemaakt?

VIDEO: fraaie inhaalactie Grosjean

14/55 Het spannendste moment tot dusver heeft moeten komen uit het middenveld, waar Romain Grosjean (Haas) rondenlang grote moeite had om voorbij te komen aan rookie Lance Stroll (Williams).

Stand van zaken

12/55 Op ruim 20 procent van de raceafstand staat het er als volgt voor:

1. Bottas
2. Hamilton +2,1 sec
3. Vettel +5,3
4. Ricciardo +8,5
5. Raikkonen +12,4
6. VERSTAPPEN +13,7
7. Hülkenberg +21,6
...
14. Vandoorne +48,8

VIDEO: Hülkenberg bestraft

9/55 Van Nico Hülkenberg heeft Verstappen voorlopig niets te duchten, niet in de laatste plaats omdat de Duitser een tijdstraf van 5 sec heeft gekregen. Hülkenberg sneed en stuk van de baan af en haalde daar voordeel uit door Sergio Perez van P7 te ontdoen.

Verstappen blijft druk houden op Raikkonen

6/55 Wat is realistisch vandaag voor Verstappen? Met het tempo van de Mercedesen en Vettel op P3 kunnen we door een podiumfinish wel een streep zetten, tenzij zich incidenten voordoen. Raikkonen slaagt er vooralsnog niet in om weg te lopen van de Limburger, het gaatje is nu 1,2 sec. De pitstops kunnen een moment zijn voor Red Bull om de Ferrari in te halen, door bijvoorbeeld eerder dan Raikkonen de pit in te duiken en vervolgens een snelle ronde neer te zetten en zo voor Raikkonen te komen als hij zelf de pit in gaat; de zogenoemde undercut.

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Op naar de eerste pitstops

Twitter avatar pirellisport Pirelli Motorsport Clean getaway, expect the first stops from around lap 15. But there’s a wide pit stop window here, so strategies are flexible.

VIDEO: de start

Tam begin van de race

3/55 In tegenstelling tot de laatste races kent de start in Abu Dhabi eigenlijk heel weinig vertier. We zagen alleen Kevin Magnussen (Haas) achterstevoren gaan in de eerste ronde, maar verder is er nog weinig merkwaardigs gebeurd.

Bottas leidt met 1,3 sec op Hamilton, die Vettel al op meer dan 3 tellen gereden heeft. Verstappen kan Raikkonen vooralsnog goed bijhouden en heeft een buffertje van 2 sec op Hülkenberg achter hem.

Goede start Bottas

1/55 De start verloopt zonder brokken en Bottas grijpt nu wél zijn kans vanaf pole position. De Fin leidt de race met achter hem teamgenoot Lewis Hamilton. Dan Vettel en Ricciardo, Raikkonen en Verstappen. De Nederlander blijft op P6.

En daar rollen ze weg

De opwarmronde is onderweg. Iedereen rolt van z'n plek, geen problemen. De zon is aan het ondergaan, de temperatuur is 24 graden Celsius.

Nog een paar minuten

We gaan 55 ronden racen en over een paar minuutjes rijden de coureurs weg voor hun opwarmronde. Om 14.00 uur gaat het gebeuren! Al het entertainment zal van de coureurs zelf moeten komen; in Abu Dhabi hoeven we niet te rekenen op een externe factor als regenval.

Showmasters

Geen kinderachtige airshow zojuist door de arabieren voor aanvang van het volkslied.

Twitter avatar MercedesAMGF1 Mercedes-AMG F1 LET’S GO RACING!! 🇦🇪 #AbuDhabiGP https://t.co/XVuZLPcr4k

De startopstelling

De top 10 van de startgrid zometeen als de startlichten doven:

1. V. Bottas - Mercedes
2. L. Hamilton - Mercedes

3. S. Vettel - Ferrari
4. D. Ricciardo - Red Bull

5. K. Räikkönen - Ferrari
6. M. Verstappen - Red Bull

7. N. Hulkenberg - Renault
8. S. Pérez - Force India

9. E. Ocon - Force India
10. F. Massa - Williams

Vettel nog niet zeker

Goed, zoals gezegd: er staat nog wat op het spel vandaag. Het zal Sebastian Vettel (Ferrari) niet helemaal lekker zitten dat Valtteri Bottas vanaf pole start vandaag. Als de Fin namelijk wint vandaag en Vettel niet hoger finisht dan 9de, neemt Bottas de 2de plaats over in de WK-stand. In dat geval zou Mercedes voor het vierde jaar op rij een een-twee scoren in het coureursklassement.

Ook van de 4de plaats is Ferrari nog niet zeker en daar wordt het waarschijnlijk wat spannender: het gat tussen Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo (Red Bull) is maar 7 punten en de Australiër start vandaag vóór de Fin.

Verstappen: hele weekend al lastig

"De balans is het hele weekend al zoek; dit is een van de lastigste weekends die ik heb gekend", zegt hij zojuist op Sky Sports. "Onderstuur, overstuur. Ik heb veel geprobeerd met de afstelling maar het is tot nu toe niet mijn kant op gekomen. Misschien dat het in de race anders is."

Stand in het WK na 19 van 20 races

Voor de laatste keer dit jaar de stand in het klassement voor de coureurs. Er staan nog een paar posities op het spel vandaag, daarover zometeen meer.

1. Lewis Hamilton 345 punten
2. Sebastian Vettel 302
3. Valtteri Bottas 280
4. Daniel Ricciardo 200
5. Kimi Raikkonen 193
6. MAX VERSTAPPEN 158
7. Sergio Perez 74

18. Stoffel Vandoorne 13

Hamilton en Vettel nek aan nek

Abu Dhabi is een ‘jonge’ gastheer van de Formule 1; in 2009 werd daar de eerste keer een Grand Prix gehouden. Van de acht edities tot nu toe gingen er zes naar ofwel Lewis Hamilton ofwel Sebastian Vettel. Alleen in 2015 (Nico Rosberg) en 2012 (Kimi Raikkonen) ging de winst naar een ander.

Verstappen niet blij met P6

Een gepikeerde (video) Max Verstappen beleefde een wat teleurstellende kwalificatie: P6 en hij moest teamgenoot Daniel Ricciardo voor zich dulden.

De motoren ronken

As we speak rollen de bolides de pitstraat uit om te beginnen aan hun installatierondjes. Dat betekent nog precies een half uur voor de race gaat beginnen.

Bottas voor tweede keer op rij vanaf pole

Net als twee weken geleden in Brazilië was Mercedes-coureur Valtteri Bottas de snelste in de kwalificatie (video). Voor de Fin is het de vierd keer dat hij vooraan start, in São Paulo wist hij zijn ideale uitgangspositie niet te verzilveren en dus zal hij erop gebrand zijn vandaag wél naar de zege te rijden.

Naast Bottas staat zijn teamgenoot en wereldkampioen van 2017 Lewis Hamilton, zoals zo vaak kort op de huid gezeten door Sebastian Vettel (Ferrari).

Welkom bij de Grand Prix van Abu Dhabi

Het is voorbij gevlogen. Precies acht maanden geleden ging het seizoen 2017 van start in Melbourne - Sebastian Vettel won - en nu zijn we alweer aanbeland bij de allerlaatste race van het jaar. De twintigste race wordt verreden op het circuit Yas Marina in Abu Dhabi. De laatste GP van dit jaar start om 14.00 uur Nederlandse tijd in de schemering en wordt gedurende 55 ronden onder kunstlicht verreden.