Leger Egypte doodt ‘terroristen’ verantwoordelijk voor aanval Bir al-Abed

Het Egyptische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op de vermoedelijke terroristen die verantwoordelijk zouden zijn voor de aanslag op een moskee in Bir al-Abed.

Een Egyptische man kijkt naar kranten over de aanslag.
Een Egyptische man kijkt naar kranten over de aanslag. Foto Mohamed Hossam / EPA

De Egyptische luchtmacht heeft bombardementen uitgevoerd op ‘terroristen’ die achter de aanslag zaten op de moskee in Bir al-Abed, waarbij vrijdagmiddag zeker 305 mensen om het leven kwamen. Dat heeft het leger laten weten, meldt Al Jazeera. Ook raakten meer dan honderd mensen gewond.

Het leger wist een aantal voertuigen waarmee de aanslagplegers wegvluchtten te traceren en opende het vuur. Hierbij werden meerdere inzittenden gedood. Het is niet bekend of alle terroristen zijn uitgeschakeld. Het Egyptische leger begon al direct na de aanslag met een tegenoffensief.

Rouw

De aanslag in de noordelijke Sinaï-woestijn is nog niet opgeëist, maar getuigen hebben vlak voor de ontploffing IS-vlaggen gezien. In het hele land is een rouwperiode van drie dagen afgekondigd. President Abdel Fattah el-Sisi zei eerder dat de terreurdaad “niet onbestraft” zou blijven.

Bommen gingen af in de moskee Al-Rawda, vrijdagmiddag tijdens het middaggebed. Wie naar buiten probeerde te komen, werd daar opgewacht door mannen met wapens die het vuur openden.

De Sinaï is al decennia een onrustig en wetteloos gebied, waar veel strijdgroepen actief zijn. Zij richten bij aanvallen en aanslagen hun pijlen doorgaans vooral op militairen en toeristen. De aanslag van vrijdag vond plaats bij een moskee waar die soefi-variant van de islam gepredikt werd. Deze spirituele stroming wordt door veel conservatieve en fundamentalistische moslims als ketters gezien.