Reportage

Congres Forum voor Democratie trekt meeste leden. Wie zijn zij?

Van de drie congressen van politieke partijen dit weekend trok Forum voor Democratie de meeste leden. Wie zijn zij? Acht portretten van FvD-leden.

Fractievoorzitter Thierry Baudet tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI.
Fractievoorzitter Thierry Baudet tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI. Foto Martijn Beekman/ANP

Drie congressen van politieke partijen waren er dit weekend: twee regeringspartijen en één kleine oppositiepartij. Welke partij trok de meeste bezoekers? Het Forum voor Democratie (FvD) van politieke nieuwkomer Thierry Baudet, dat twee zetels in de Tweede Kamer heeft en geen deel uitmaakt van de regerende coalitie.

Volgens FvD waren er 1.700 leden aanwezig in de Amsterdamse RAI. Voor de VVD in Nieuwegein hadden zich 1.100 leden ingeschreven voor het congres. De ChristenUnie verzamelde een volle zaal in Nijkerk: 650 leden.

Hoewel de opkomst bij de landelijke verkiezingen in decennia niet zo hoog was als in maart dit jaar (81,9 procent), staat de aantrekkingskracht van politieke partijen onder druk. Het totale ledental daalde in de afgelopen 25 jaar van ongeveer 328.000 tot zo’n 290.000 in 2017.

De ledenaantallen van partijen schommelen wel: in verkiezingsjaren is er vaak groei, vooral bij runners-up – zoals dit jaar GroenLinks.

Nieuwe rekruten

Voor (bijna) alle partijen zijn leden van levensbelang, ook voor hun toekomst. De kandidaten voor lokale, provinciale en landelijke politiek worden onder leden gerekruteerd, talenten worden in ledentrainingen door partijen opgeleid. Ook bereiden partijen nieuwe standpunten voor met leden.

Voor regeringspartijen zijn leden belangrijk om steun voor het beleid in het hele land te verwerven. Als dat niet lukt – zoals bij de PvdA in het vorige kabinet – hangt een stembusnederlaag al in de lucht.

Alleen de PVV pakt het anders aan: die partij heeft maar één lid, Geert Wilders zelf. Dat is een voordeel voor de nieuwe electorale concurrent van de PVV, Forum voor Democratie. FvD claimt minder dan een jaar na de oprichting al 17.000 leden te hebben. Ter vergelijking: De ChristenUnie heeft ongeveer 24.000 leden, de VVD spreekt van 28.500 leden.

Lees ook het interview met Thierry Baudet: ‘Premier worden interesseert me totaal niet, maar het moet’

Acht portretten

Die leden van FvD hebben allerlei politieke achtergronden, blijkt uit een rondgang van NRC in het congrescentrum RAI, waar de partij deze zaterdag zijn tweede congres hield – ook de (ex)-kiezers van de Partij voor de Dieren zijn vertegenwoordigd.