Reportage

Janneke de Bijl wint jury- en publieksprijs Cameretten

Cameretten Janneke de Bijl wint dit jaar het cabaretfestival Cameretten. Maar een hoogtepunt was deze 52ste editie niet.

Foto Jaap Reedijk/ANP

Jury en publiek waren het zaterdagavond roerend met elkaar eens, na het optreden van de drie finalisten op het cabaretfestival Cameretten. Janneke de Bijl (35) is de winnares van de jury- en de publieksprijs. „Hoewel ze vooral sombere gedachten laat horen, is haar toon juist erg fris en het materiaal bijna continu van een hoog niveau”, aldus het juryrapport.

Janneke de Bijl studeerde filosofie, volgde een theateropleiding en is sinds vorig jaar lid van het Amsterdamse collectief Comedytrain. Ze bleef zaterdagavond in het Luxor-theater in Rotterdam voornamelijk binnen de gebaande comedypaden met komisch-klaaglijke kanttekeningen over relaties en menselijke misverstanden, maar sloeg soms onverwachte zijpaden in met korzelige zinnetjes als: „Mijn psycholoog vindt mij te negatief, maar ik vind haar te duur.”

Janneke de Bijl tijdens een optreden in Toomler.

Een mooi attribuut is het rechtopstaande, metershoog uitvergrote notitieboekje waaruit ze allerlei voorbeelden van treurigheid voorlas. Dat zou voor Janneke de Bijl net zo’n handelsmerk kunnen worden als de tekstborden die ooit bij de oudjaarsconferences van Wim Kan op het podium lagen.

Geen sterke editie

Veel onenigheid riep haar zege op de 52ste editie van dit festival niet op, omdat haar twee mannelijke mede-finalisten nauwelijks enige concurrentie betekenden. Een sterke editie was dit Cameretten-jaar dan ook niet.

Andries Tunru, die vorig jaar de publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaretfestival won, toonde zich bedreven in het trekken van verbale en fysieke sprintjes, waarbij het vaak over de drukte in zijn hoofd ging. Echt verrassend was hooguit het feit dat hij zijn hersenspinsels af en toe illustreerde met de aanwezigheid van elf figuranten op het toneel. En de derde was Mark Waumans, werkzaam bij het Comedycafé in Amsterdam, die zich een stand-up comedian als veel anderen betoonde. Even leek hij veelbelovend door een tweelingbroer ter sprake te brengen, maar ook de jury vond dat hij dat thema meer inhoud had kunnen geven.

Waumans ging zaterdag als enige met lege handen naar huis, want de jury besloot dit jaar ook een persoonlijkheidsprijs toe te kennen – en die ging naar Andries Tunru. De drie finalisten maken de komende maanden een gezamenlijke tournee. De uit Vlaanderen afkomstige Pieter Verelst, die vorig jaar de juryprijs van Cameretten won, ging enkele weken geleden in première met zijn eerste avondvullende voorstelling.