Iran dreigt met vergroten bereik raketten tot Europa

Momenteel komen Iraanse projectielen tot 2.000 kilometer ver.

Archieffoto van een test van de Khoramshahr-raket uit september, die een bereik van 2.000 kilometer heeft. Foto IRIB TV / EPA

Het Iraanse leger is bereid het bereik van zijn ballistische raketten te vergroten als Europa een bedreiging gaat vormen voor het land. Dat heeft generaal Hossein Salami, de tweede man van de Iraanse Revolutionaire Garde, zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Op dit moment reiken de meest geavanceerde projectielen van het Iraanse leger niet verder dan 2.000 kilometer.

Salami zei dat Iran het bereik tot nu toe beperkt heeft gehouden uit strategische overwegingen. Het shi’itische land kan met het huidige raketarsenaal vijanden als Israël en Saoedi-Arabië en diverse Amerikaanse legerbases in de regio treffen, maar niet Europa. De generaal zei:

“Tot nu toe zagen we Europa niet als bedreiging, dus hebben we het bereik van onze raketten niet vergroot. Maar als Europa een bedreiging wordt, zullen we het bereik van onze raketten vergroten.”

Reactie op Frankrijk

De uitlatingen lijken een reactie op een oproep van Frankrijk, dat zei “compromisloos” met Iran te willen overleggen over het ballistische raketprogramma. Die onderhandelingen staan los van het atoomakkoord dat in 2015 door de VS, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd gesloten met Teheran.

Hoewel de Iraanse projectielen momenteel niet verder reiken dan de Griekse oostkust, beschikt Teheran vermoedelijk wel over de technologische kennis om in korte tijd raketten met een groter bereik te ontwikkelen. De krijgsmacht zou al ontwerpen klaar hebben liggen voor twee raketten, de Shabab-5 en -6, die respectievelijk 4.300 en 6.300 kilometer ver kunnen komen.

Ook koopt het Iraanse regime geregeld wapens van Noord-Korea, dat over diverse typen raketten beschikt die Europa kunnen halen. Eerdere door Iran gebouwde raketten waren gebaseerd op Noord-Koreaanse modellen.

Conflict met VS

De Iraniërs liggen de afgelopen maanden vooral overhoop met de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft de nucleaire deal met Iran herhaaldelijk “het slechtste akkoord aller tijden” genoemd en heeft gedreigd de Amerikaanse handtekening in te trekken. Volgens Trump schaadt de deal Amerikaanse belangen.

Lees ook: Trump zet relatie met Iran op scherp

Ook veroordeelt Trump recente Iraanse raketproeven, hoewel die zijn toegestaan onder het huidige akkoord. Volgens de Amerikaanse president zijn de tests in strijd met “de geest” van de nucleaire deal. De VS legden Iran na de proeven nieuwe unilaterale sancties op.

Ook wordt Iran ervan beschuldigd de Houthi-rebellen in Jemen te bewapenen, iets wat door generaal Salami zaterdag opnieuw werd ontkend.

    • Casper van der Veen