‘FBI lichtte topmilitairen niet in over Russische hacks’

Verschillende Amerikaanse topfunctionarissen zouden het slachtoffer zijn van Russische hacks. FBI zou hen daarover niet hebben ingelicht.

Het hoofdkwartier van de FBI in Washington.
Het hoofdkwartier van de FBI in Washington. Foto J. David Ake/AP

Inlichtingendienst FBI heeft verzuimd verschillende hooggeplaatste Amerikaanse (ex)militairen in te lichten over het feit dat zij doelwit waren van een Russisch hackoffensief. De groep Fancy Bear hield de mailboxen van onder meer het hoofd van de militaire inlichtingendienst DIA in de gaten, evenals de directeur van de NSA. Zij waren daarvan echter niet op de hoogte, meldt persbureau AP op basis van eigen onderzoek.

Fancy Bear is een groep die volgens veiligheidsexperts gelieerd is aan het Kremlin en in opdracht van Rusland belangrijke personen en organisaties hackt om daarmee gevoelige informatie binnen te halen. Zo ook bij verschillende Amerikaanse topmilitairen. De FBI zou ervan op de hoogte zijn geweest dat hun Gmail-accounts al een jaar lang in de gaten werden gehouden zonder dat het aan de militairen zelf gemeld werd.

Volgens AP gaat het om een groep van ongeveer vijfhonderd mensen. Sommigen van hen waren al langere tijd met pensioen toen ze Fancy Bear een poging deed ze te hacken, maar een derde was op dat moment nog altijd werkzaam op een kwetsbare positie binnen de Amerikaanse militaire top.

‘FBI overvallen door het probleem’

“Niemand zei ooit tegen me ‘Hey Joe, je bent in het vizier van deze Russische groep”, zegt Joe Mazzafro, een voormalig hooggeplaatste functionaris binnen de Amerikaanse marine tegen AP. “Dat onze eigen veiligheidsdiensten me daar niet op gewezen hebben, vind ik toch wel erg verontrustend.”

In een reactie tegenover het persbureau stelt de FBI “stelselmatig” personen en organisaties in de gaten te houden die mogelijk uit zijn op het bemachtigen van gevoelige informatie. Een FBI-functionaris meldt echter op anonieme basis aan het persbureau dat de veiligheidsdienst “overvallen” zou zijn door de hacks door de Russische groep.

Niet alleen topmilitairen werden het slachtoffer van Russische hackpogingen, ook de Democratische Partij kreeg vorig jaar in aanloop naar de presidentsverkiezingen te maken met inmenging door het Kremlin. Toen was het ook onder meer Fancy Bear dat verantwoordelijk was voor een hack van de mailbox.

Tienduizenden mails werden toen via WikiLeaks naar buiten gebracht. Daarin stond onder meer te lezen hoe de top van de partij probeerde om Bernie Sanders tegen te werken ten faveure van Hillary Clinton. Debbie Wasserman Schultz moest vervolgens opstappen als partijvoorzitter.