Code rood voor luchtvaart op Bali na vulkaanuitbarsting

KLM heeft meerder vluchten van en naar het populaire vakantie-eiland geannuleerd vanwege de aswolk van de vulkaan Agung die boven het eiland hangt.

Kinderen spelen voetbal terwijl op de achtergrond vulkanisch as van de vulkaan Agung te zien is.
Kinderen spelen voetbal terwijl op de achtergrond vulkanisch as van de vulkaan Agung te zien is. Foto EPA

Indonesische autoriteiten hebben ‘code rood’ afgegeven voor luchtvaart van en naar het populaire eiland Bali na een reeks uitbarstingen van de vulkaan Agung. Dat betekent dat de vulkaan nog steeds zeer actief is en weer kan uitbarsten, meldt Reuters. Onder andere KLM heeft daarom meerdere vluchten geannuleerd.

Op zaterdag kwam een rookpluim gevuld met vulkanische as en stoom meer dan 6.000 meter hoog. Het was de tweede grote uitbarsting deze week. Wegen, scholen en gebouwen rondom Agung in het noordoosten Bali zijn bedekt met een dikke aslaag. Op delen van het eiland worden mondkapjes uitgedeeld. Een rode gloed die in de nacht van zaterdag op zondag te zien was, suggereert dat magma uit de 3.000 meter hoge vulkaan stroomde.

De vulkanische as kan vliegtuigmotoren beschadigen. In de nacht van zaterdag op zondag annuleerden daarom al meerdere vliegmaatschappijen vluchten. Duizenden reizigers hebben vertraging opgelopen. KLM schrijft dat het niet veilig is om ‘s nachts in het donker op de Balinese luchthaven Denpasar te landen of te vertrekken. De luchtvaartmaatschappij probeert gestrande passagiers om te boeken op vluchten die overdag vertrekken.

Populaire vakantiebestemming

De luchthaven blijft vooralsnog wel gewoon open. De vulkanische as vormt alleen op delen van het eiland een probleem. Vliegtuigen kunnen hun aanvliegroute aanpassen als dat nodig is om het eiland te bereiken. Bali is een populaire vakantiebestemming. Jaarlijks bezoeken bijna vijf miljoen toeristen het eiland. Het naburige eiland Lombok wordt ook geteisterd door de as die naar het oosten getrokken is. Het vliegveld van Lombok is gesloten.

Lees de reportage van onze correspondent eerder dit jaar toen de vulkaan ook actief was: Bali luistert of de Agung buldert als in ’63

Al langer wordt gevreesd voor een grote uitbarsting. Eilandbewoners die in een straal van 7,5 kilometer rond de vulkaan wonen, zijn opgeroepen om het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Volgens autoriteiten is het voor toeristen buiten dit gebied veilig om het eiland te bezoeken. De populaire badplaatsen Kuta en Seminyak bevinden zich zo’n 70 kilometer van de vulkaan.

In september was Agung ook al zeer actief. Toen moesten meer dan 140.000 inwoners eilandbewoners evacueren omdat de vulkaan elk moment kon uitbarsten. Bij de laatste grote eruptie in 1963 ging de aswolk tot twintig kilometer de lucht in. Meer dan duizend mensen kwamen bij de uitbarsting om het leven.