‘Argentijnse onderzeeboot kort voor vertrek geïnspecteerd’

De vermiste ARA San Juan, met aan boord 44 bemanningsleden, werd volgens de Argentijnse marine veilig bevonden.

Archieffoto van de ARA San Juan/
Archieffoto van de ARA San Juan/ Foto afkomstig van de Argentijnse marine/EPA

De Argentijnse onderzeeboot die tien dagen geleden vermist raakte, was twee dagen voor vertrek nog geïnspecteerd. Uit die inspectie bleek dat ARA San Juan veilig was, meldt AP zondag.

Zonder veilig te zijn bevonden, had de onderzeeboot nooit mogen vertrekken, liet een woordvoerder van de Argentijnse marine weten. Volgens de BBC hebben meerdere familieleden van de opvarenden geklaagd dat het onderhoud van de ARA San Juan, 34 jaar geleden gebouwd, achterstallig zou zijn.

Lees ook: Heel Argentinië bidt voor verdwenen onderzeeër

De zoektocht naar de verdwenen onderzeeboot en de 44 opvarenden wordt nog steeds voortgezet. Gevreesd wordt dat er aan boord van de ARA San Juan een ontploffing heeft plaatsgevonden. Donderdag maakte de Argentijnse marine bekend dat er op de dag van de vermissing een luide knal werd waargenomen. De oorzaak van de knal is onduidelijk maar een woordvoerder van de marine sprak van een “abnormaal en heftig geluid”.

In het laatste contact dat de onderzeeboot met de thuisbasis had, rapporteerde de bemanning een technisch probleem. Mogelijk heeft er kortsluiting plaatsgevonden in de accu’s en heeft dit tot een ontploffing geleid. Bij de zoektocht naar de ARA San Juan zijn tientallen landen betrokken, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Vijf vragen over de vermiste ARA San Juan

De kans dat de bemanning nog in leven is, is klein. Aan boord van de onderzeeboot was namelijk maar een zuurstofvoorraad voldoende voor ongeveer tien dagen. Sinds het laatste contact is de ARA San Juan niet meer aan het oppervlak gekomen om de zuurstof te verversen.