PSV wint nipt van Excelsior, Ajax na rust voorbij Roda

Het verschil tussen de Eindhovense koploper en nummer twee Ajax bedraagt daardoor nog altijd acht punten.

Foto Olaf Kraak/ANP

Voetbalclub PSV is de maand november zonder puntverlies doorgekomen. De Eindhovenaren wonnen ook hun laatste duel deze maand, zij het moeizaam, met 1-2 van Excelsior. De voorsprong op nummer twee Ajax blijft daardoor acht punten.

Voor de overwinning mag de club vooral Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij danken. Die liep al na twaalf minuten een voorzet van Jurgen Locadia in eigen doel. Bij de 0-2 van PSV-aanvaller Lozano kreeg Mattheij de bal tegen de voet, waarmee hij de baan van het schot veranderde.

De Rotterdammers kwamen na rust feller uit de kleedkamer. Dat resulteerde in meer kansen en ook de 1-2 van Ryan Koolwijk. Waar PSV kansen bleef missen, was Excelsior minstens zo dicht bij een doelpunt. Zo wist Stanley Elbers oog in oog met doelman Jeroen Zoet niet te scoren.

Ajax wint van Roda JC

Ajax heeft zondagmiddag in eigen huis zonder al te veel moeite van Roda JC gewonnen. Na een belabberde eerste helft voerden de Amsterdammers in het tweede bedrijf het tempo op. Dat resulteerde onder meer in twee goals in één minuut tijd. Uiteindelijk werd het 5-1.

De wedstrijd begon nog rustig, op een enkele kans van Kluivert na. Tot veler verbazing bracht Christian Kum de uitploeg na dit begin op 0-1 voorsprong. Hoewel Ajax geen vuist leek te kunnen maken, kwam de ploeg enigszins gelukkig langszij. Nog voor rust schoot Justin Kluivert de gelijkmaker via de verre hoek binnen.

De thuisclub ging na rust aanvallender spelen, wat uiteindelijk resulteerde in een fenomenale 60ste minuut van de wedstrijd. Kasper Dolberg en daarna opnieuw Kluivert zetten de wedstrijd binnen zestig seconden op zijn kop door twee keer te scoren.

Vervolgens liep de ploeg van Marcel Keizer redelijk eenvoudig weg bij de nummer laatst in de eredivisie. Van de Beek en nogmaals Kluivert zetten de 5-1 eindstand op het scorebord. Ajax neemt door de zege de tweede plaats weer over van AZ, op acht punten van PSV. Roda JC blijft hekkensluiter.

FC Utrecht naar plek vijf

FC Utrecht lijkt uit de dip te zijn gekomen die de ploeg vorige maand doormaakte. Het team van trainer Erik ten Hag won zondag voor de derde keer op rij en staat daarom weer keurig vijfde. Op het Kasteel werd Sparta met 1-3 aan de kant geschoven.

FC Utrecht kwam al na 37 seconden op voorsprong toen aanvaller Labyad raak schoot. In het vervolg van de eerste helft zette de ploeg wel aan, maar kon het de voorsprong niet uitbreiden.

Uiteindelijk viel de tweede treffer van de middag alsnog, zij het aan de andere kant. Nick Proschwitz was verantwoordelijk voor de 1-1 van Sparta. FC Utrecht zocht daarna nog nadrukkelijker de aanval. Een vrije trap van Layad en schot in de verre hoek van Kerk zorgden voor de 1-3 eindstand.

Vitesse blijft in spoor van FC Utrecht

De laatste wedstrijd op zondagmiddag is gewonnen door Vitesse. De Arnhemse ploeg versloeg ADO Den Haag met 2-0. De zege kwam pas laat tot stand. In de 87ste minuut bracht Matt Miazga de thuisploeg met een kopgoal op 1-0. In blessuretijd zorgde Bryan Linssen voor de 2-0.

ADO speelde toen nog maar met tien man. Tyronne Ebuehi ontving binnen zestig seconden tweemaal geel en kon in de 71ste minuut inrukken. De Hagenazen hielden daarna nog lang stand maar moesten in de 87ste minuut toch toegeven.