Zeker 31 migranten verdronken voor Libische kust

Tweehonderd anderen werden levend uit het water gehaald, nadat de twee boten waar ze in zaten waren gezonken ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

Migranten op een reddingsvlot van de Libische kustwacht. (Foto van 23 november.) Foto Libische kustwacht via Reuterse

Voor de kust van Libië zijn zaterdag twee boten met migranten gezonken. Daarbij zijn zeker 31 doden gevallen, zo melden de lokale autoriteiten tegenover persbureau Reuters. De kustwacht pikte ruim tweehonderd overlevenden op.

Het ongeluk vond plaats ter hoogte van de kustplaats Garabulli, die ten oosten van de hoofdstad Tripoli ligt. Onder de doden zijn ook kinderen - de lichamen zijn naar Tripoli gebracht, waar de identificatie plaatsvindt.

Hopen op Italiaanse schepen

Het wetteloze Libië is een belangrijk vertrekpunt voor migranten die naar Europa willen. Vanaf de Libische kust sturen mensensmokkelaars hun vaak gammele bootjes de Middellandse Zee op. Door de grote afstand halen ze de eerste eilanden meestal niet, maar worden de bootjes opgemerkt door Italiaanse schepen of reddingsdiensten.

Lees de analyse van Midden-Oostenredacteur Floris van Straaten: In uiteengevallen Libië komt het recht nog uit een geweerloop

Zeker 115.000 migranten hebben op die manier het Europese vasteland bereikt. Toch wordt een groeiend aantal door de Libische kustwacht opgepikt, die de opvarenden weer mee terug neemt naar het Libische vasteland.

Bij oversteekpogingen zijn dit jaar al zo’n drieduizend migranten verdronken of vermist geraakt. Sinds juli is er een sterke afname te zien van het aantal vertrekpogingen.

    • Sjoerd Klumpenaar