Feyenoord beëindigt negatieve reeks tegen Groningen

De Rotterdammers wonnen voor het eerst sinds oktober weer een wedstrijd dankzij goals van Vilhena en Jørgensen.

Feyenoordspeler Sofyan Amrabat (L) in duel met FC Groningen speler Ruben Jenssen (R).
Feyenoordspeler Sofyan Amrabat (L) in duel met FC Groningen speler Ruben Jenssen (R). Foto Cor Lasker / ANP

Feyenoord heeft voor het eerst in bijna twee maanden weer eens een competitiewedstrijd gewonnen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst pakte zaterdag drie punten bij FC Groningen: 0-2. Tonny Vilhena en Nicolai Jørgensen maakten in het eerste kwartier na rust de Rotterdamse doelpunten.

Ook was er slecht nieuws voor de Rotterdammers: verdediger Ridgeciano Haps kwam in een duel met Ritsu Doan verkeerd terecht en brak zijn sleutelbeen. Haps is volgens de medische staf tot zeker na de winterstop niet inzetbaar.

Voor Feyenoord betekende het de eerste zege in de eredivisie sinds 1 oktober, toen het met 4-0 won bij AZ. Daarna moest de kampioen tegen PEC Zwolle, Roda JC, ADO Den Haag en VVV-Venlo genoegen nemen met een gelijkspel en verloor het in de eigen Kuip van Ajax. Tussendoor incasseerde Feyenoord ook de ene na de andere nederlaag in de Champions League.

Met 22 punten uit dertien wedstrijden staat Feyenoord voorlopig op de vierde plek in de eredivisie. De achterstand op koploper PSV, dat zondag Excelsior treft, is nu elf punten.

Heracles wint wederom in eigen huis, Heerenveen verliest opnieuw

Heracles Almelo heeft met moeite op het eigen kunstgras gewonnen van NAC Breda: het werd 2-1. De doelpunten vielen allemaal voor rust. NAC, dat vorige week een smadelijke 8-0-nederlaag leed tegen Ajax, houdt op de ranglijst alleen Roda JC onder zich.

Voor Heracles, dat stevig in de middenmoot staat, was het de vijfde zege in het Polman Stadion. NAC kwam nog wel aan de leiding door een doelpunt van Angeliño in de veertiende minuut. Binnen de minuut was het gelijk door Reuven Niemeijer. Nog voor rust maakte Paul Gladon de uiteindelijk winnende treffer.

In Heerenveen verloor de thuisploeg opnieuw een wedstrijd voor eigen publiek. PEC Zwolle zette de Friezen zaterdag met 1-2 te kijk. Heerenveen kwam nog wel op voorsprong door een goal van Vlap, maar kort voor en gelijk na rust scoorden respectievelijk Freire en Saymak voor PEC.

Voor Heerenveen was het de vierde achtereenvolgende thuisnederlaag in de competitie. De voorbije weken waren Ajax (0-4), Vitesse (0-4) en AZ (1-2) in het Abe Lenstra-stadion te sterk voor het team van trainer Jurgen Streppel. In 1990 overkwam het Heerenveen voor het laatst dat het vier thuisduels op rij op het hoogste niveau in Nederland verloor.

VVV geeft punten weg

VVV-Venlo heeft zaterdag nagelaten om verder afstand te nemen van de onderste plaatsen in de eredivisie. De vorig seizoen gepromoveerde club stond tegen Willem II met 3-1 voor, maar gaf de zeker lijkende zege toch nog weg: 3-3.

VVV kreeg in de openingsfase drie grote kansen. Mattijs Branderhorst hield zijn ploeg op de been, onder meer door een goede redding op een kopbal van Ralf Seuntjens. De doelman was in de zevende minuut wel kansloos toen Vito van Crooy van grote afstand met links uithaalde.

Damian van Bruggen verdubbelde aan het begin van de tweede helft de voorsprong. Willem II kwam na ruim een uur spelen door een schot van afstand op 2-1. Ogbeche kreeg de treffer op zijn naam. Clint Leemans bracht de marge via een strafschop weer op twee, maar het bleek niet genoeg. Uit een vrije trap kopte Ogbeche de 3-2 binnen en in blessuretijd was de spits opnieuw trefzeker. (ANP)