‘We zijn het geweten van de raad’

Tjalling Vonk De lijsttrekker van CU/SGP wil meer geld voor hulp aan arme Rotterdammers. Hij spreekt in zijn werk bij het Leger des Heils elke dag met mensen in crisis.

Foto gemeente Rotterdam
Foto gemeente Rotterdam

„Wie weet lukt het bij de verkiezingen volgend jaar maart om ons zetelaantal in de gemeenteraad te verdubbelen”, zegt lijsttrekker Tjalling Vonk (48) van de CU/SGP. Sinds 1958 bezet zijn partij één stoel in de Rotterdamse raad. Maar komend jaar kan dat veranderen. Tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen kregen de ChristenUnie en SGP samen ruim tienduizend stemmen uit Rotterdam: genoeg voor twee zetels.

De ChristenUnie, waarvan Vonk lid is, is in combinatie met de SGP dus altijd een kleine fractie geweest. Maar dat heeft er wel toe geleid dat de partij zich op de inhoud kan richten. „We zijn het geweten van de raad”, vindt Vonk. „Wij denken niet in termen van links of rechts: wij kijken naar wat ons het beste voor de stad lijkt.”

Als hij straks over een coalitie moet onderhandelen, praat hij met alle partijen: van de SP, GroenLinks en PvdA op links tot CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam op rechts. Hoewel hij zo goed als niets deelt met de laatstgenoemde op het gebied de bestrijding van armoede, één van de belangrijkste problemen in deze stad hij wil oplossen. „Dat beeld dat Leefbaar vaak schetst dat mensen in de bijstand ‘in de hangmat liggen’, klopt niet. Velen kampen met problemen als verslaving, schulden of scheiding. Of ze hebben pech, zoals een flexbaan die plotseling wegvalt en geen sociaal netwerk om te helpen.”

In zijn werk als leidinggevende voor de dag- en nachtopvang bij het Leger des Heils in Rotterdam praat Vonk dagelijks met mensen in crisis. „Dat zouden meer mensen moeten doen”, vindt hij. „Armoede heeft een negatief imago, logisch. Want niemand wil arm zijn. Maar als je je verdiept in wat die mensen meemaken, kan dat je leven verrijken. Wie alles verliest, gaat terug tot de kern van wat er toe doet.”

Zo klopte er onlangs een man van 64 jaar aan voor een slaapplaats. „Hij had alleen een tasje met wat spullen. Vlak voor hij zijn huis uitgezet was, had hij die bij elkaar geraapt. Hij was tijdens de crisis met zijn bedrijf in de schulden beland en daar niet meer uitgekomen.”

Schuldhulpverlening

Zulke Rotterdammers ziet Vonk vaak bij het Leger des Heils. „Gewone mensen die door armoede van de regen in de drup raken. Ze maken de post niet open omdat ze de rekeningen toch niet kunnen betalen. Daardoor weten ze niet hoe groot hun schuld is waardoor de schuldhulpverlening ze niet helpt: die eist dat de hele schuld in kaart gebracht is.”

Wat Vonk betreft, steekt een volgend college veel meer geld in hulp aan arme Rotterdammers dan het huidige. Deze zomer slaagde de huidige CU/SGP-fractieleider Setkin Sies met Vonk op de achtergrond al in om een deel van de miljoenenbezuiniging op armoedebeleid door Leefbaar-wethouder Maarten Struijvenberg terug te draaien. Dat kon nadat een raadslid van Leefbaar de fractie verliet en de coalitie haar meerderheid verloor. Daardoor had ze steun van die ene zetel van de CU/SGP nodig om in het zadel blijven en was deze plots een machtsfactor geworden.

In ruil eiste de CU/SGP 13 miljoen euro extra voor armoedebestrijding in 2018 en 2019. „Niet genoeg”, hoonde de oppositie, aangevoerd door SP-lijsttrekker Leo de Kleijn. Die vond dat de christenen samen met het linkse blok een nieuw coalitieakkoord hadden moeten sluiten. Dat wilden Vonk en Sies niet. „Zijn plan was niet realistisch. De linkse oppositie was afhankelijk van de VVD. Die is het niet op alle punten met ons eens. Dus dan zouden we nooit een meerderheid gehad hebben.”