Opinie

Student P.

In een Erasmuspaviljoen vol doctorandi grijpt de doop plaats van een drs.P-cd. Het Rotterdams Passé, luidt de titel, refererend aan de tijd dat Heinz Polzer in de Maasstad woonde en er lid was van het Studenten Corps.

Samensteller en RTV Rijnmond-journalist Roland Vonk memoreert dat drs. P zonder Rotterdam alleen maar P. was geweest. „Hij haalde hier zijn titel, nadat hij in 1939 economie was gaan studeren.”

21 Rotterdamse liedjes bevat de cd, allemaal geschreven – en vaak ook gezongen – door Heinz Polzer. Vonk vond het originele tekstmateriaal her en der, vertelt hij. Zoals in het Zang- en leesboekje voor belangstellenden (1953), de eerste pennenvrucht van drs. P, onder het pseudoniem „een kindervriend.” Uit dat boekje komt bijvoorbeeld De Commensaal, tijdens de presentatie vertolkt door een briljant ar-ti-cu-le-ren-de Fay Lovski: „Er ligt alweer een juffrouw in het trapportaal. Die onnatuurlijk om het leven is gekomen. Mijn vader zegt: Dat heb je van die commensaal. Had jij die stiekemerd maar nooit in huis genomen.”

Ik denk: het is weer die typische drs. P-cocktail van puntigheid, ritmiek, mooie woordkeus en wrange humor. Je proeft de studententijd: commensaal is synoniem voor kostganger. Ik blader verder in het cd-boekje en mijn oog valt op Station D.P. (Delftsche Poort), ook weer zo’n prettig studentikoos vers. Een jongen komt een meisje tegen op D.P., brengt haar galant naar huis en overnacht daar. „Maar des morgens tot mijn spijt, was ik 6 x tien cent kwijt. Blijkbaar had ik een toiletjuffrouw verleid.” De tekst is pas onlangs ontdekt, en vervolgens op muziek gezet en gezongen door cabaretier Kees Torn. Samen vormen de nummers een unieke kunstzinnige verbeelding van het Rotterdam van rond de oorlog.

Vanaf het podium wordt het publiek opgeroepen de drs.P-expositie te bezoeken in de Erasmus-bibliotheek. Daar loopt ook Michèl de Jong rond die werkt aan een Heinz Polzer-biografie. Uit zijn hoofd weet hij chronologisch alle voormalige Rotterdamse woonadressen van student P. op te sommen: Eendrachtsweg, ’s-Gravendijkwal, Heemraadssingel, Eendrachtskade, Rochussenstraat. „Tussendoor was Polzer gelegerd in geboorteland Zwitserland, waar zijn militaire taak hoofdzakelijk bestond uit, zoals hij zelf zei, uniformen bewaken en koffie rondbrengen, want hij had platvoeten.”