Opinie

‘Sinterklaasbestand van het AD is belachelijk’

Stelling Het Algemeen Dagblad doet met een aantal meer en minder bekende Nederlanders een oproep tot een ‘sinterklaasbestand’.

Als we nu eens afspreken elkaar niet te bestoken vanaf het moment dat Sint voet op Nederlandse bodem zet tot de dag na zijn vertrek? Dat is het enige wat we vragen: een sinterklaasbestand’, schreef AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis woensdag op de voorpagina. Aanleiding waren de sabotage van de sloten van het Dordtse Sinterklaashuis en het tegenhouden van anti-Zwarte Pietenbetogers op de A7 bij Joure. Uit reacties op donderdag bleek dat verschillende hoofdredacteuren van landelijke media dat een misplaatste oproep vinden. De stelling luidt: ‘Sinterklaasbestand is belachelijk’.

Hans Nijenhuis, hoofdredacteur Algemeen Dagblad: „Als journalist vraag je je soms af: hoe kunnen we dit zó uit de hand laten lopen en moeten we niet meer doen dan verslaggeving alleen? Vandaar onze oproep. Geen marketingstunt want we krijgen naast lof ook kritiek. Onze lezers herkennen zich in de oproep. Veel BN’ers eveneens. Hun uitspraken komen uit maatschappelijke betrokkenheid, het zijn niet zomaar wat citaten. Als de standpunten zich verharden, is een ‘cooling-down’ goed. Om na te denken over wat de ander eigenlijk zegt, in de hoop er daarna samen uit te komen.”

Arjan Paans, hoofdredacteur Metro: „Een leuke stunt van het AD maar de oproep is belachelijk. Zogenaamd onder het mom van ‘kinderen hebben er last van’ maar ik heb mijn zoontje (7) nog geen keer gehoord over de kleur van Zwarte Piet. Alleen volwassenen maken zich er druk om. Wij vinden dat iedereen Zwarte Piet zelf moet inkleuren. Vandaar onze kleurplaatactie #kleurjepiet, met toeschouwers met VR-brillen.”