Sint-Maarten

Premier treedt af door Rijksministerraad

William Marlin

Demissionair premier William Marlin van Sint-Maarten treedt af. Dit zei hij vrijdag op een persconferentie. Eerder die dag werd bekend dat de Rijksministerraad de gouverneur van het eiland had gevraagd Marlin te ontslaan. Premier Rutte zei vrijdag dat het „bizar” zou zijn als Marlin na deze oproep niet op zou stappen. Eerder weigerde Marlin ondanks twee moties van wantrouwen van het lokale parlement af te treden.

Marlin sprak de aantijgingen tegen van de afgelopen maanden. Volgens hem zweren politici uit Sint-Maarten en Nederland samen om hem weg te krijgen: „Er bestaat al jaren een samenzwering op Sint-Maarten om mijn regering ten val te brengen. Politici van Sint-Maarten en in Nederland vonden elkaar na de orkaan om samen tegen een gemeenschappelijke vijand te strijden: William Marlin. Geef William Marlin maar overal de schuld van.”

Marlin zei ook dat hij niet eerder aftrad vanwege de angst voor negatieve reacties. „Men zal zeggen dat je niet hebt gevochten voor Sint-Maarten.” Hij sloot af door te benadrukken dat hij niet ontslagen is door de Nederlandse regering, maar zelf aftreedt.

Marlin bleef zich als premier verzetten tegen de oprichting van een zogenoemde Integriteitskamer. De Kamer zou de wijdverbreide corruptie op Sint-Maarten tegen moeten gaan. De oprichting van de instantie was een vereiste voor de Nederlandse regering om de 550 miljoen euro aan noodhulp te verstrekken om de schade na de orkaan Irma te herstellen. Ook stemde Marlin niet in met een tweede eis: dat Nederland een grotere rol krijgt bij de grensbewaking. (NRC)