Opinie

Necrologie

Siberische bariton die kwam, zong en overwon

Foto Yuri Kochetkov /ANP

Een Siberische reus met een mooie kop witte manen en een stem die alles aankon. Vanaf het moment dat de bariton Dmitri Chvorostovski in 1989 de BBC Cardiff Singer of the World competitie won – hij versloeg Bryn Terfell met een grandioze vertolking van onder meer de Händel-aria ‘Ombrai mai fu’ – was hij niet meer weg te denken van de grote westerse podia. Over zijn debuut in de Londense Wigmore Hall in december 1989 schreef The Times: ‘Hij kwam, hij zong, hij overwon.’ De zanger overleed deze week op 55-jarige leeftijd in zijn woonplaats Londen door een hersentumor.

Dmitri Chvorostovski werd op 16 oktober 1962 geboren in de Siberische stad Krasnojarsk en groeide op bij zijn grootmoeder en alcoholische stief-grootvader.

Zijn vader, een chemisch ingenieur, bracht hem de liefde voor muziek bij. Als kind speelde hij piano, maar op zijn veertiende sloot hij zich aan bij een straatbende en begon hij te drinken. Hij belandde weer op het goede spoor toen zijn vader hem twee jaar later op een koordirigentenschool deed. Daarna studeerde hij aan het conservatorium in Krasnojarsk. Na zijn afstuderen, in 1986, werd hij solist bij de opera van die stad. Daar debuteerde hij in Verdi’s Rigoletto.

In 1987 kreeg Chvorostovski de eerste prijs in de Russische Glinka Competitie. Het jaar daarop zegevierde hij op de Internationale Zang Competitie in Toulouse. Hij werd vergezeld door twee KGB-agenten, die moesten voorkomen dat hij naar het Westen zou vluchten.

Chvorostovski schitterde met name in Tsjaikovski-opera’s als Jevgeni Onegin. De New York Times meende dat hij voor de rol van de titelheld was geschapen.

Begin jaren negentig maakte Chvorostovski een cd met Russische volksliedjes en romances, terwijl zijn vader op de vertolking toezag. Een paar jaar later ging zijn stem achteruit en begon hij ruzie te maken met collega-musici. De oorzaak van zijn gedrag bleek een drankprobleem te zijn. Hij bekende dat hij na een optreden met gemak twee flessen wodka achterover sloeg. In 2001 stopte hij met drinken.

Legendarisch waren zijn concerten in Rusland ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. In 2003 zong hij in het Kremlin voor een publiek van zesduizend man een potpourri van oorlogsliederen. De afgelopen jaren specialiseerde hij zich in Verdi-opera’s, tot twee jaar geleden een hersentumor bij hem werd geconstateerd.