Ruim honderd arrestaties bij rellen Brussel

Een betoging bij de Libische ambassade liep uit de hand, waarop de politie de aangrenzende straten heeft afgesloten. Er zouden zeker vijftig relschoppers zijn gearresteerd.

Een stukgeslagen auto bij eerdere rellen in de Belgische hoofdstad.
Een stukgeslagen auto bij eerdere rellen in de Belgische hoofdstad. Foto AP/ Olivier Matthys

Een betoging bij de Libische ambassade in Brussel is zaterdag uitgelopen in geweld. Er zouden winkels beschadigd worden en autoruiten worden ingeslagen, zo melden Belgische media. Volgens de Vlaamse omroep VRT zou hetgaan om een groep rellende jongeren, die met bedekte gezichten vernielingen aanrichten.

De Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat op Twitter weten laat weten dat er zeker honderd relschoppers zijn opgepakt.

Twitter avatar JanJambon Jan Jambon 100-tal aanhoudingen, waarvan 15 gerechtelijk na rellen Brussel. Nultolerantie van kracht tegenover jongeren die eigendommen vernielen.

Met een politiehelikopter, waterkanon en met steun van federale agenten probeert de Brusselse politie om de rust te herstellen.

Zaterdagmiddag vond er bij de ambassade een betoging plaats tegen slavernij in Libië. Op een zeker moment bedekte zo’n dertig jongeren hun gezicht en begonnen autoruiten in te slaan en winkels te vernielen. De straat waarin de ambassade van Libië ligt, is uit voorzorg afgesloten.

Lees de reportage van België-correspondent Anouk van Kampen:
Rellen? Politie Brussel stond erbij en keek ernaar

Het is de laatste weken vaker onrustig in het centrum van Brussel. Hoewel de incidenten niet met elkaar in verband staan, kwam het meerdere keren tot ongeregeldheden waarbij ordepolitie de menigte uiteen moest drijven. Nadat het Marokkaanse voetbalelftal op 12 november een WK-ticket veiligstelde, raakten 22 agenten gewond.