‘Reclassering in 2012: grote kans recidive Michael P.’

De reclassering schatte vijf jaar geleden het risico dat Michael P. opnieuw de fout in zou gaan in als ‘hooggemiddeld’.

Bloemen bij het Vlindermonument aan het Kluunpad in Zeewolde, wat is aangewezen als de gedenkplek voor Anne Faber. Michael P. wordt verdacht haar te hebben ontvoerd en vermoord.
Bloemen bij het Vlindermonument aan het Kluunpad in Zeewolde, wat is aangewezen als de gedenkplek voor Anne Faber. Michael P. wordt verdacht haar te hebben ontvoerd en vermoord. Foto ANP Ginopress

De reclassering heeft in 2012 gewaarschuwd dat er een grote kans bestond dat Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber, mogelijk opnieuw in staat zou zijn tot een misdrijf. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van rechtbankdocumenten.

De documenten waarop RTL zich baseert zijn van een rechtszaak in eerste aanleg in 2010 en het hoger beroep tegen Michael P. in 2012. P. stond destijds onder meer terecht voor vier gewelddadige overvallen, verboden wapenbezit en twee verkrachtingen.

Hooggemiddeld risico

Voorafgaand aan het hoger beroep tegen P. in 2012 concludeerden reclasseringsambtenaren dat het risico op herhaling ‘hooggemiddeld’ was. Dit was op basis van eerdere veroordelingen, zoals een vonnis van de jeugdrechter uit 2006. De advocaat van P. noemde de conclusie onterecht: P. zou de verkrachtingen gepleegd hebben omdat hij onder invloed was van drugs.

Uiteindelijk werd P. in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel, waarvan hij er zeven uitzat en in de gesloten kliniek Aventurijn terechtkwam van GGZ-instelling Altrecht. P. werd op 9 oktober aangehouden als verdachte van de verdwijning van Anne Faber, en later ook haar dood.

Uit de stukken, die zijn te lezen op de site van RTL, blijkt dat het OM P. het liefst een straf met tbs en dwangverpleging wilde opleggen. P. weigerde daaraan mee te werken, waardoor de officier van justitie een lange gevangenisstraf moest eisen zonder tbs.

Wel werd P. in 2011 zeven weken voor een persoonlijkheidsonderzoek opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Er kon geen stoornis worden vastgesteld om dat P. niet wilde meewerken.

Moet het tbs-systeem op de schop?: Het dilemma van de tbs-weigeraars