Rechtbank Utrecht

Maximumstraf voor jongen die Romy doodde en verkrachtte: één jaar cel en jeugd-tbs

De jongen uit Lunteren die in juni de 14-jarige Romy uit Hoevelaken verkrachtte en ombracht, heeft vrijdag een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs gekregen. Die duurt maximaal zeven jaar en kan erna worden omgezet naar volwassenen-tbs met dwangverpleging. Het is de maximumstraf voor een jongere onder de zestien. De rechtbank achtte de jongen, die bekende en bij zijn daad ook 14 was, schuldig aan doodslag en verkrachting en volgt de eis van het OM. De jongen wurgde Romy om te voorkomen dat hij werd gepakt. Uit onderzoek bleek dat de jongen verminderd toerekeningsvatbaar is. Vanwege de grote belangstelling waren in de rechtbank meerdere zalen gereserveerd en een aparte ruimte voor nabestaanden. De verdachte was er niet, zijn ouders waren er wel. Romy’s lichaam werd aangetroffen in een sloot. Twee dagen later werd de jongen naar aanleiding van camerabeelden en getuigen opgepakt. De vermissing van Romy viel samen met een vergelijkbare zaak van de 14-jarige Savannah in dezelfde regio. De 17-jarige verdachte in die zaak blijft nog zeker tot 26 januari vastzitten. (NRC)