Quick fix

Ooit, 100 jaar geleden of zo, gooiden psychiaters hun patiënten nog wel eens onverwacht uit wanhoop in het water. In de hoop dat er door de schok beweging zou komen in de psychische problemen. Het was ruim voor de farmaceutische revolutie van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Sindsdien kunnen breinmedicijnen soms wonderen verrichten.

En nu is er al weer een jaar of tien een klein wondermiddel in de psychologische behandelpraktijk: de nog altijd ietwat mysterieuze EMDR-therapie tegen trauma. Vijf behandelingen, klaar (in principe). Mysterieus, want hoe kan heen en weer bewegen van je ogen effect hebben op een trauma waarover je tegelijkertijd vertelt? Verderop in deze bijlage legt Niki Korteweg de nieuwste verklarende theorieën over EMDR uit.

En hoe algemeen kan EMDR worden toegepast? Bij complexe trauma’s lijkt deze ‘quick fix’ minder goed te werken, of zelfs verkeerd uit te pakken. In het stuk stelt de bekende Utrechtse psycholoog Martine Delfos ook een existentiële vraag. Moet je alle trauma’s altijd maar ‘wegwerken’, ook de complexe jeugdtrauma’s die in de loop van de jaren een bouwsteen van je persoonlijkheid zijn geworden? Goeie vraag. Want dan kan je ook jezelf kwijtraken.