Premier Sint-Maarten treedt af na besluit van Rijksministerraad

William Marlin

Demissionair premier William Marlin van Sint-Maarten treedt af. Dit zei hij vrijdag op een persconferentie. Eerder die dag werd bekend dat de Rijksministerraad de gouverneur van het eiland had gevraagd Marlin te ontslaan. Premier Rutte zei vrijdag dat het „bizar” zou zijn als Marlin na deze oproep niet op zou stappen. Eerder weigerde Marlin ondanks twee moties van wantrouwen van het lokale parlement af te treden.

Marlin sprak de aantijgingen tegen van de afgelopen maanden. Volgens hem zweren politici uit Sint-Maarten en Nederland samen om hem weg te krijgen: „Er bestaat al jaren een samenzwering op Sint-Maarten om mijn regering ten val te brengen. Politici van Sint-Maarten en in Nederland vonden elkaar na de orkaan om samen tegen een gemeenschappelijke vijand te strijden: William Marlin. Geef William Marlin maar overal de schuld van.”

Marlin zei ook dat hij niet eerder aftrad vanwege de angst voor negatieve reacties. „Men zal zeggen dat je niet hebt gevochten voor Sint-Maarten.” Hij sloot af door te benadrukken dat hij niet ontslagen is door de Nederlandse regering, maar zelf aftreedt. „Ik heb nooit geweigerd op te stappen.” Tijdens de persconferentie zei hij dat hij zijn ontslag bij de gouverneur in zal dienen.

Marlin bleef zich in oktober verzetten tegen de oprichting van een zogenoemde Integriteitskamer. De Kamer zou de wijdverbreide corruptie op Sint-Maarten tegen moeten gaan. De oprichting van de instantie was een vereiste voor de Nederlandse regering om de 550 miljoen euro aan noodhulp te verstrekken. Het eiland verkeert al maanden in crisis sinds orkaan Irma begin september grote verwoestingen aanrichtte. Volgens Marlin zou de Kamer de „vrijheid van de inwoners van Sint Maarten schenden”.

Ook stemde Marlin niet in met een tweede eis: dat Nederland een grotere rol krijgt bij de grensbewaking. Nederland wil de bewaking versterken door de marechaussee aan de grens in te zetten, omdat er veel illegalen op het eiland wonen. Marlin zei deze „verantwoordelijkheid” niet af te willen staan.

Aan het begin van deze maand nam het parlement op Sint-Maarten twee moties aan, een van wantrouwen tegen de regering en een voor direct ontslag van Marlin. Toch weigerde hij zijn ontslag in te dienen, waardoor een nieuwe regering niet kon aantreden. Volgens staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops schond Marlin „een staatsrechtelijke basisregel”. (NRC)

    • Floor Bouma