Openbaar Ministerie

‘Mishandeld stel Arnhem geen slachtoffer homohaat’

Vier jongens die verdacht worden van ernstige mishandeling van een homostel in Arnhem in april worden niet vervolgd voor discriminatie. Volgens het OM bleek uit onderzoek dat homohaat niet reden voor de mishandeling. De vier verdachten worden wel vervolgd voor mishandeling. Een vijfde verdachte, van 14 jaar, wordt niet vervolgd. Hij zou niet betrokken zijn geweest bij de aanval. Op 19 december is er een regiezitting, waar wordt besproken of nader onderzoek nodig is. De inhoudelijke bespreking, waarschijnlijk voorjaar 2018, is vanwege de jonge leeftijd van de verdachten achter gesloten deuren. De officier van justitie zal dan „bij hoge uitzondering” toelichting geven op de onderzoeksresultaten. Dit vanwege de grote media-aandacht, aldus een woordvoerder.

In april werden twee homoseksuele mannen van 31 en 35 ’s nachts aangevallen op de Nelson Mandelabrug in Arnhem. Volgens het stel hadden de belagers het op hen gemunt vanwege hun geaardheid. Belangenorganisatie COC schreef een brandbrief aan de formerende partijen over „toenemend geweld tegen de LGBT-gemeenschap”. Door een actie van sportjournalist Barbara Barend met de hashtags #handinhand en #allemannenhandinhand plaatsten bekende Nederlanders foto’s waarop ze hand in hand liepen. (NRC)

    • Floor Bouma