Ons brein is een krokettenmachine

Kijk eens naar de twee plaatjes hierboven en zoek de verschillen. Heb je even gekeken? Dan heb je vast heel snel gezien dat de jongen links een andere haarkleur heeft dan de jongen rechts. Het duurde waarschijnlijk langer voordat je zag dat rechts een bergtop op de voorgrond is verdwenen.

Hoe komt dat? Dat staat mooi uitgelegd in het boek Tussen je oren. De schrijvers Ap Dijksterhuis en Madelijn Strick zijn psycholoog, zeg maar ‘kenners van de geest’. Deze wetenschappers vertellen ongelooflijk veel over ons brein, van de bouw van onze hersenen tot het ontstaan van verliefdheid. Van de vraag wat je gelukkig maakt tot de werking van reclame in je hoofd. De mooie illustraties van Senne Trip helpen om het te snappen.

Kijk nog maar eens naar de plaatjes hierboven. Ze staan boordevol kleuren en vormen. Terwijl je daarnaar kijkt, sturen je hersenen je blik: eerst naar de mensen en dan pas naar de dingen. Daardoor zie je eerst haarkleur van de jongen en dan de verdwenen berg.

Zo is je brein de hele tijd bezig om bergen informatie te sorteren tot hapklare brokken. Eigenlijk net zoals een machine uit allerlei losse ingrediënten kroketten maakt. Daarom noemen Ap en Madelijn. ons brein een ‘krokettenmachine’.

Die machine kan maar getallen van 7 cijfers onthouden, meer lukt niet. Maar het getal 197419782010 weer wel. Dat komt doordat het brein dit getal ophakt in de drie jaartallen 1974,1978 en 2010. Het maakt dus eigenlijk van een getal een paar kroketten.

Ap Dijksterhuis & Madelijn Strick: Tussen je oren. Illustraties Senne Trip. Prometheus, 200 blz. €24,99