NFI kan toestroom nieuwe drugstesten niet aan

Agenten kunnen met een speekseltest vaststellen of bestuurders drugs hebben gebruikt. Met een bloedmonster kan het OM vervolgens overgaan tot vervolging.

Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af. Vanaf 1 juli mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen.
Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af. Vanaf 1 juli mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. Foto Rob Engelaar/ANP

Het Nederland Forensisch Instituut (NFI) krijgt meer bloedmonsters binnen van automobilisten die drugs hebben gebruikt dan bij de invoering van een nieuwe test afgelopen zomer werd verwacht. Daardoor loopt de verwerking van deze tests vertraging op. Dat bevestigt een woordvoerder van het NFI na berichtgeving in De Telegraaf zaterdag.

Sinds juli kan de politie weggebruikers controleren op drugs met een speekseltest. Als deze positief is, wordt op het politiebureau bloed afgenomen. Het NFI stelt vervolgens met bloedonderzoek het type drug en de concentratie vast. Justitie kan de uitslag gebruiken als bewijslast.

Volgens het NFI werd bij de invoering van de speekseltest gerekend op ongeveer 130 bloedmonsters per maand. Agenten blijken de test veel vaker in te zetten. In de maand oktober kwamen driehonderd monsters binnen bij het laboratorium.

Lees ook: Rapport oordeelt stevig over NFI

Daardoor duurt een uitslag vaak langer dan de beloofde twee weken. “We proberen met man en macht in te lopen, maar we moeten nu nadenken over een meer structurele oplossing”, concludeert de NFI-woordvoerder.

Wettelijke limieten drugs in het verkeer

Het NFI bespreekt “op korte termijn” met de politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie (OM) hoe de grote toestroom van bloedmonsters aangepakt moet worden. Duidelijk is dat het laboratorium meer personeel en materieel nodig heeft, waarvoor volgens de woordvoerder budget vrijgemaakt moet worden.

Ook gelden sinds juli wettelijke limieten voor het rijden onder invloed van drugs. Deze gelden onder meer voor amfetamine, cocaïne en GHB. Als een bestuurder binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor drugsgebruik in het verkeer, wordt het rijbewijs afgenomen.