#MeToo

FNV onderzoekt seksuele intimidatie op werkvloer

De FNV gaat onderzoek doen naar seksuele intimidatie op de werkvloer. Dat kondigde de vakbond vrijdag aan. De FNV gaat een enquête uitzetten die alle geïnteresseerden – ook niet-leden – kunnen invullen.

„We willen nog beter weten wat er op de werkvloer gebeurt en hoe dit wordt opgepakt door leidinggevenden en werkgevers”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, in een verklaring. „Nog niet de helft van de bedrijven heeft een vertrouwenspersoon en die is bovendien niet altijd onafhankelijk.”

Meer dan de helft van de vrouwen in Europa is slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Movisie. Bij een derde van hen gebeurde dit tijdens het werk. Voorbeelden van zulk gedrag zijn ongewenste aanrakingen, omhelzingen of kussen door de baas, een collega of een klant.

De Britse vakbond TUC deed vorig jaar al onderzoek naar dit onderwerp. Daaruit bleek dat vier op de vijf Britse vrouwen die slachtoffer worden van zo’n ongewenste situatie, daar geen melding van maken bij hun werkgever.

Het onderzoek stond al gepland maar is door de #MeToo-discussie „extra actueel geworden”, aldus vicevoorzitter Jong. De FNV presenteert de resultaten op 8 maart: Internationale Vrouwendag. (NRC)