Maak je eigen borrel bij Food in concept

Marlies van Iterson (32) staat er zelf nog weleens van te kijken. Hoe zij samen met goede vriendin en compagnon Femke van der Kuijp (41) een geinig idee, ontstaan tijdens een stukje joggen rond de Kralingse Plas, wist uit te bouwen tot een snelgroeiende onderneming.

Food in concept, heten ze. En Pineut is hun bekendste merk. Een doe-het-zelf-likeur in acht tot tien verschillende smaken, afhankelijk van het seizoen. De flessen met eenvoudig etiket zijn te koop bij 800 verkooppunten in Nederland en België. Bij talloze winkeltjes, maar ook bij grote jongens als De Bijenkorf, Gall & Gall en sinds kort Hudson’s Bay. Pineut bestaat inmiddels vijf jaar.

De twee ondernemers varen op de golf consumenten die het leuk vinden dingen zelf te maken. Behalve likeur brachten ze daarom ook vier smaken punch op de markt. En binnenkort verkrijgbaar zijn vier bestanddelen voor een doe-het-zelf-ontbijtje: hazelnootpasta, granola, crackers en energierepen. „We ergerden ons aan de hoeveelheid slechte ontbijtproducten die doorgaans vol suikers en andere kunstmatige toevoegingen zitten.”

Rode draad is dat de consument zelf de laatste hand legt aan het product. In het geval van Pineut is dat het toevoegen van sterke drank. De andere ingrediënten zitten al in de fles. Het duurt vervolgens twee dagen tot zes weken eer een likeur gereed is. „Af en toe schudden en er een beetje tegen praten”, grapt Van Iterson, die eerder als projectmanager bij een hogeschool werkte.

De productie vond aanvankelijk plaats in haar souterrain. Dat was al snel te krap. Food in concept werkt nu samen met sociale werkplaatsen Stroomopwaarts en Haeghe Groep. „Dat maatschappelijke past bij ons bedrijf”, zegt ze. Door uit te besteden zijn pieken ook beter op te vangen. „Al blijft het een uitdaging wanneer bedrijven halverwege november ineens een paar honderd flessen voor in het kerstpakket willen.”

De verkoopaantallen lopen op, vorig jaar zijn er 80.000 flessen Pineut verkocht. Groeimogelijkheden zijn er in Duitsland en Scandinavië. Met de eerste buitenlandse distributeurs en retailers is al kennisgemaakt.

    • Maurice Geluk