Liever Rutte III dan ruimer kinderpardon

ChristenUnie Linkse leden van de ChristenUnie liepen zaterdag in Nijkerk rond met verdriet over het asielbeleid. Een halszaak werd het niet.

Partijleider Gert-Jan Segers geeft een speech tijdens het 36e partijcongres van de ChristenUnie.
Partijleider Gert-Jan Segers geeft een speech tijdens het 36e partijcongres van de ChristenUnie. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Het was een eerste, maar nog geen zware test voor de ChristenUnie in het kabinet-Rutte III: de motie van een flinke groep partijleden om het kinderpardon alsnog te verruimen, werd deze zaterdag op het ChristenUnie-congres weggestemd. Partijvoorzitter Piet Adema had het voor de zekerheid van tevoren alvast stevig aangezet: als de stemming anders zou uitpakken, kon dat volgens hem het einde betekenen van Rutte III. „Dan moet het regeerakkoord worden opengebroken.”

In de gangen van conferentieoord Hart van Holland in Nijkerk was er wel verdriet over de pardonregeling voor vluchtelingenkinderen – die de ChristenUnie in de kabinetsformatie niet had kunnen uitbreiden omdat de VVD en het CDA daar tegen waren.

Er zijn nu nauwelijks gezinnen die aan de strenge criteria voor het kinderpardon voldoen. „Stel je eens voor”, zegt Lucia Hardonk, basisschooldocent uit Wezep, „dat je tegen een kind uit je klas moet zeggen: ‘Ze komen je halen.’ Dat gaat door merg en been.”

Jantsje van der Veen, gemeenteraadslid uit Tietjerksteradeel, zegt dat er in het azc bij haar in de buurt zo’n honderd Afghanen zitten, ook veel kinderen, die wachten „op een enkele reis Kabul”. Ze vindt het vreselijk en heeft „hard moeten slikken” toen ze het regeerakkoord las. Maar nee: ze vindt niet dat de ChristenUnie wegens het kinderpardon de formatie had moeten laten mislukken.

Dat is ook wat anderen deze zaterdag in Nijkerk zeggen: heel jammer, geen halszaak. En misschien valt het mee, zegt bijvoorbeeld wethouder Liesbeth Vos uit Oldebroek: als gezinnen in het nieuws komen omdat uitzetting dreigt, kan de ChristenUnie volgens haar vast „veel voor elkaar krijgen” bij de VVD-staatssecretaris die er uiteindelijk over moet beslissen.

Lees ook de reportage over het partijcongres van de VVD, dat ook zaterdag plaatsvond: VVD’ers hebben het goed, maar de koers moet groener

De meesten weten ook: als het om medisch-ethische kwesties zou gaan, ligt het in de partij anders. Dan vindt zo’n beetje de hele achterban dat er zo goed als niets kan worden toegegeven. Bij asiel en migratie kent de ChristenUnie-achterban een ‘links’, maar ook een wat ‘rechtser’ deel – dat bijvoorbeeld vreest voor de aantrekkingskracht die zo’n pardonregeling zou kunnen hebben op vluchtelingen.

„Ik zit zelf op de linkerflank”, zegt Jantsje van der Veen. ,,Ik vind het de basis van mijn christen-zijn om op te komen voor de zwakken.”

Lees ook hoe de ChristenUnie de formatie achter de schermen beleefde: Eén lange ontgroening voor de kleine ChristenUnie

Jezusvolgers

Als de moties op het congres worden ingediend, houdt ChristenUnie-jongere Björn Lous uit Wageningen een emotioneel betoog over de dividendbelasting. De ChristenUnie noemt hij „een partij van Jezusvolgers”, de samenleving is volgens hem „verslaafd aan materialisme” en Rutte III voert een „omgekeerd Robin Hood-beleid”. „De belasting van de allerrijksten verlagen we.”

Zijn voorstel om „het belastingbeleid beter in balans te brengen met de belangen van de Nederlandse burgers” haalt het niet. Van alle moties op het congres is er één – van de ChristenUnie-jongerenvereniging PerspectieF – die het tegen de zin van het partijbestuur wel haalt: in de coalitie moet de ChristenUnie zich gaan inspannen om de ‘prestatiedruk’ op jongeren te verminderen.

Na het congres zegt voorzitter Adema dat hij blij was met de discussies over het kinderpardon. „Het laat zien waar onze idealen liggen, we houden kleur op onze wangen.” En Rutte III zit er nog.