Lastig inpakken

Tieners zijn gek van muziek. Maar betalen voor muziek, no way. Waarom zou je?, is het antwoord. Muziek is immers overal vandaan te streamen via Spotify, Deezer, YouTube. Alles is digitaal te vinden en met een klein maandabonnementje kun je eenvoudig je eigen playlisten bijwerken.

Cd’s? Gaap! Relikwieën uit een andere tijd. De almaar groeiende cd-kast, waar wij vroeger trots op waren, zegt jongeren van nu helemaal niets. Laat staan het bijna uitgedoofde sentiment van het naar de winkel rennen voor het nieuwe album van die ene artiest…

Ergens is dat jammer. Hoera voor de vooruitgang natuurlijk, maar in deze tijd kan me soms ineens de gedachte bekruipen hoe leuk cd’s het deden in de schoen of onder de boom. Elkaar muziek geven. Het album dat niet mag ontbreken in je collectie. De cd-boxen. De hitverzamelaars en dancecompilaties…

Geven we helemaal geen muziek meer cadeau? Tuurlijk wel, overminderd grif maar in andere vormen. In iTunes kun je liedjes, albums, en audioboeken weggeven. Je kunt Spotify-abonnementen uitdelen. Muziekapps. Muziekgames. Echt lekker in cadeaupapier is het allemaal niet te vangen.

Live-muziekervaringen dan misschien. Concertkaartjes! Altijd een goed idee. Early birds scoren bijvoorbeeld nu al kaartjes voor de grote muziekfestivals van volgend jaar.

Maar het toppunt van romantiek blijft het je geliefde een playlist met bijzondere, memorabele liedjes te geven. Laat je gevoel horen. De persoonlijke, perfecte ‘mixtape’ – – ooit een ware kunstvorm op het cassettebandje met luisterrijke powerballads of de sappigste slowjams – is de ultieme muzikale gift.