Interpol

500 slachtoffers mensenhandel gered in W-Afrika

De internationale politiedienst Interpol heeft in West-Afrika vijfhonderd slachtoffers van mensenhandel gered, onder wie 236 minderjarigen. Bij de actie, die zich afspeelde in Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger en Senegal, zijn veertig verdachten gearresteerd.

De mensensmokkelaars zouden de slachtoffers onder andere gedwongen hebben tot bedelarij en prostitutie. Uit het bericht van Interpol blijkt dat de smokkelaars een zestienjarig meisje uit Nigeria naar Mali zouden brengen. Ze zou daar gaan werken om haar familie te onderhouden. Toen ze arriveerde in het land werd ze gedwongen tot prostitutie om de reiskosten terug te betalen.

In een andere zaak zat een meisje van vijftien in een proces verwikkeld waarbij ze dwangarbeid moest verrichten. Ze kon worden gered voordat de mensensmokkelaars haar verhandelden. Het slachtoffer had alleen een plastic tas bij zich waarin al haar bezittingen zaten.

Internationale hulporganisaties hebben geholpen bij de opvang en verzorging van de honderden slachtoffers.

Migranten vanuit Afrika proberen vaak met hulp van smokkelaars ergens anders een beter bestaan op te bouwen.