Harderwijkse wethouder Van der Wal nieuwe VVD-voorzitter

Christianne van der Wal versloeg haar enige concurrent Bram Cool met 73 procent van de stemmen en is daarmee de nieuwe VVD-partijvoorzitter.

Foto Bart Maat/ANP

Christianne van der Wal is de nieuwe partijvoorzitter van de VVD. Een kwart van de VVD-leden bracht hun stem uit in aanloop van het partijcongres in Nieuwegein. Van hen stemde 73 procent op Van der Wal. Zij volgt daarmee de opgestapte Henry Keizer op. Van der Wal versloeg haar enige concurrent Bram Cool, bestuurslid van een groen netwerk binnen de VVD.

De 44-jarige politica werd eind september door het partijbestuur voorgedragen en was daarmee favoriet voor de positie. Van der Wal zit sinds begin 2016 in het hoofdbestuur en houdt zich met opleiding en scouting bezig. In Harderwijk heeft ze de portefeuille sociale zaken en voert de VVD-lijst aan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Uitvaartondernemer

Keizer legde in mei zijn functie neer na beschuldigingen dat hij zich als uitvaartondernemer zou hebben verrijkt. In 2012 kocht Keizer die firma samen met drie anderen voor 12,5 miljoen euro, terwijl ze op 31,5 miljoen was getaxeerd. Doordat Keizer toen hij De Facultatieve overnam tegelijkertijd adviseur was bij het bedrijf, rees de verdenking dat de VVD’er zichzelf een financiële gunst had verleend.

De leden van de VVD konden van 7 tot 17 november digitaal of per telefoon hun stem uitbrengen. Er werden ruim 6.000 stemmen uitgebracht. Het voorzitterschap van de VVD is geen betaalde baan, zoals bij sommige andere partijen, maar een vrijwilligersfunctie.