Dodental aanval op moskee Egypte naar 305

De Egyptische luchtmacht zegt met succes aanvallen te hebben uitgevoerd op militanten in de Sinaï als vergelding voor de bloedige aanval.

Gewonden worden weggevoerd van de moskee, waar vrijdag meer dan 300 mensen om het leven kwamen bij een aanval.
Gewonden worden weggevoerd van de moskee, waar vrijdag meer dan 300 mensen om het leven kwamen bij een aanval. Foto AP

Het dodental van de aanval op een drukbezochte moskee in Egypte op vrijdag is opgelopen tot 305. Dat heeft de hoofdaanklager van Egypte zaterdag bekendgemaakt, meldt Reuters. Onder de slachtoffers bevinden zich 27 kinderen.

Nog eens 128 mensen raakten gewond. Eerder was al duidelijk dat ruim 200 mensen waren omgekomen bij de aanval in het noorden van de Sinaï-woestijn. Het gaat om de bloedigste aanslag in de moderne geschiedenis van Egypte.

Na het geweervuur en de explosies werden volgens ooggetuigen overlevenden geëxecuteerd. De daders vluchtten daarop weg in hun pickup-trucks. Inmiddels is vastgesteld dat zo’n 25 tot 30 militanten verantwoordelijk waren voor de aanval. Zij zouden volgens de aanklager tijdens de actie de vlag van terreurgroep Islamitische Staat hebben getoond. De aanval is echter nog niet opgeëist.

Lees meer over de aanslag op de moskee vrijdag

Egypte vecht in de regio onder meer tegen militanten die strijden in de naam van IS. De terreurgroep eiste de afgelopen jaren meerdere aanslagen in de regio op.

De Egyptische luchtmacht heeft zaterdag bevestigd dat in de nacht van vrijdag op zaterdag luchtaanvallen zijn uitgevoerd als vergelding voor de aanval. Daarbij zouden meerdere buitenposten van militanten zijn uitgeschakeld. Er zouden meerdere voertuigen zijn vernietigd. Het is niet duidelijk hoeveel militanten bij de represailles zijn omgekomen.

Soefi-moskee

De aanval was op de moskee in de plaats Bir al-Abd, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Kairo. Militanten in vijf terreinauto’s lieten tijdens het gebed een bom afgaan. Vervolgens openden ze het vuur op vluchtende moskeegangers.

Het gebedshuis werd vooral bezocht door aanhangers van het soefisme. Deze mystieke stroming binnen de islam wordt door extremistische groeperingen zoals IS gezien als ketterij.

Grensovergang Gazastrook blijft gesloten

De grensovergang van Egypte met de Gazastrook, dat grenst aan de Sinaï, blijft zaterdag naar aanleiding van de aanval toch gesloten. De overgang bij het plaatsje Rafah zou vanaf zaterdag drie dagen open gaan.

Egypte heeft laten weten dat dit om veiligheidsredenen niet kan op het moment. De grens met de Gazastrook wordt zoveel mogelijk gesloten gehouden vanwege de lopende strijd met islamistische militanten in de regio.

Volgens de Palestijnse islamitische beweging Hamas waren zo’n 30.000 mensen van plan over te steken, schrijft AP. In totaal is de grensovergang dit jaar zeventien dagen open geweest. Hamas, dat feitelijk de macht in handen heeft in de Gazastrook, heeft de aanval op de moskee veroordeeld.