Coffeeshopbeleid

Irritatie over de openingstijden van coffeeshop Trefpunt in het centrum

Coffeeshop Trefpunt aan de Botersloot is vanaf zaterdag weer open. Maar dat is vooralsnog geen reden tot blijdschap vindt de bedrijfsleider, in Rotterdam alleen bekend onder zijn voornaam, Mo. Hij baalt ervan dat ze van maandag tot en met donderdag pas om half zeven ‘s avonds open mogen. Op vrijdag mogen ze om half zes open. In het weekend en tijdens vakanties zijn ze de hele dag open.

Vorige maand sloot burgemeester Aboutaleb coffeeshop Trefpunt omdat zich binnen een straal van 250 meter een middelbare school bevindt: het Luzac College. Daarvoor ging Trefpunt elke dag om tien uur ‘s ochtends open. Uit onderzoek bleek echter dat er te weinig coffeeshops in de stad zijn om alle klanten van wiet te voorzien, inclusief toeristen. Daardoor ontstonden er rijen op de stoep voor de deur, wat bewoners als overlast ervaren. Daarom besloot Aboutaleb toch coffeeshops toe te staan nabij scholen, maar alleen als er geen les is.

Doordat coffeeshop Trefpunt op doordeweekse dagen pas ‘s avonds open mag, maakt deze minder omzet dan voorheen. „De meeste klanten komen tussen 17:00 en 18:00”, zegt bedrijfsleider Mo. „Bovendien lost dit de drukte bij de andere coffeeshops in het centrum tijdens het spitsuur niet op.”

Volgens gemeenteraadslid Arno Bonte van GroenLinks is het nieuwe openingstijdstip dat de burgemeester voorschrijft in tegenspraak met de regel die hij deze week in het gemeenteblad publiceerde. Daarin staat dat coffeeshops nabij een school een half uur na het laatste lesuur open mogen. De laatste les van het Luzac College eindigt om 17:00, staat op de website van het Luzac. Bonte wil opnieuw in debat met de burgmeester. „Zijn besluit is niet in lijn met de wens van de raad. Wat mij betreft gaat coffeeshop Trefpunt een kwartier na de laatste les open. Dat is om 17:15. Dan zijn alle leerlingen weg.”