Betaalmethodes

Nederlanders pinnen het meest in eurozone

Van alle inwoners van de eurozone betalen Nederlanders het minste met contant geld. 45 procent van de geldtransacties bij verkooppunten in Nederland - bijvoorbeeld restaurants of supermarkten - gebeurt met contant geld, blijkt uit een onderzoek dat de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag publiceerde. Gemiddeld gebeurt dat in de eurozone veel vaker: bij 79 procent van de transacties. In Malta wordt het meeste contant betaald: bij 92 procent van de betalingen.

De ECB-publicatie bevestigt de al langer zichtbare trend dat het gebruik van contant geld langzaam verdwijnt. Veel economen vinden dat een goede ontwikkeling, omdat het belastingontwijking, corruptie en criminaliteit moeilijker maakt. Vorig jaar besloot de Europese Commissie al om de productie van 500 eurobiljetten af te schaffen.

Na Nederlanders trekken Esten het meest hun pinpas. In Duitsland wordt nog veel met contant geld betaald: bij 80 procent van de transacties. In België is dat 63 procent.

Voor het ECB-onderzoek noteerden 65.000 respondenten in de negentien landen van de eurozone hoe ze betalingen deden. Gemiddeld hadden zij 65 euro in hun portemonnee. Ze gebruikten briefjes en munten vooral voor betalingen onder de 45 euro. (NRC)

    • Guus Ritzen