Jeugddetentie en -tbs voor jongen die Romy ombracht

De strafmaat werd vrijdag voorgelezen in een drukbezochte rechtbank in Utrecht. De jongen is schuldig bevonden aan verkrachting en doodslag.

Naasten en dorpsgenoten nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy. De route eindigde bij de begraafplaats.
Naasten en dorpsgenoten nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy. De route eindigde bij de begraafplaats. Foto ANP

De jongen die in juni de veertienjarige Romy uit Hoevelaken verkrachtte en daarna ombracht, heeft een jaar jeugddetentie gekregen. De rechtbank in Utrecht legde hem vrijdagmiddag ook jeugd-tbs op. Die kan maximaal zeven jaar duren. Dat is de maximale straf voor een jongere onder de zestien jaar.

De jongen is schuldig bevonden aan doodslag en verkrachting. De schuldige zelf was ten tijde van het misdrijf ook veertien jaar oud, en daarmee minderjarig. De rechtbank volgt de eis van het Openbaar Ministerie. Uit onderzoek is gebleken dat de jongen verminderd toerekeningsvatbaar is.

Jeugd-tbs kan na de maximale duur van zeven jaar worden omgezet naar volwassenen-tbs met dwangverpleging.

Het was druk in de rechtbank in Utrecht waar de strafmaat bekendgemaakt werd. Vanwege de grote belangstelling waren meerdere zalen gereserveerd. Er was een aparte ruimte waar de nabestaanden van Romy de zitting volgden. Volgens bij de uitspraak aanwezige verslaggevers was de verdachte zelf niet aanwezig. Zijn ouders waren er wel.

Schuldbekentenis

De uit Lunteren afkomstige verdachte bekende in voorarrest al schuldig te zijn. Hij kende Romy van school. De jongen wurgde Romy nadat hij haar verkrachtte, om te voorkomen dat hij zou worden gepakt.

Het meisje uit Hoevelaken werd begin juni vermist. Haar lichaam werd aangetroffen in een sloot, in de buurt van het dorp Achterveld. Twee dagen later werd de jongen naar aanleiding van camerabeelden en getuigenverklaringen opgepakt in zijn woonplaats Lunteren.

Deze zomer waren twee gemeenschappen in de greep van vermissingszaken. Lees deze reportage uit Hoevelaken en Bunschoten.

De vermissing van Romy viel samen met een vergelijkbare zaak in dezelfde regio. De eveneens veertienkarige Savannah uit Bunschoten werd ook vermist. Er bestaat geen verband tussen de zaken.

Correctie (24-11-2017): In de kop van dit artikel ging het eerst over de ‘jongen die Romy vermoordde’. Dat was niet juist: de jongen is veroordeeld voor doodslag. Ook elders in de tekst werd abusievelijk de term ‘moord’ gebruikt.