Vivianne Miedema: ‘Wij moeten in grotere stadions spelen’

Vivianne Miedema, spits Nederlands elftal

Na het gouden EK in eigen land willen de ‘Oranje Leeuwinnen’ meer geld. Vivianne Miedema (21) neemt het voortouw.

Vivianne Miedema scoort tegen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije. „Het voetbal bij de vrouwen groeit gewoon, dat kan niemand ontkennen.”
Vivianne Miedema scoort tegen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije. „Het voetbal bij de vrouwen groeit gewoon, dat kan niemand ontkennen.” Foto Jakub Gavlak / EPA

Haast Cruijffiaans legt Vivianne Miedema het op een druilerige middag in het trainingskamp in Zeist nog één keer uit. Natuurlijk staat de spits van Arsenal achter haar ferme uitspraken in de Engelse krant The Guardian. De voetbalvrouwen van Oranje verdienen na hun Europese titel „een veel hogere” financiële vergoeding. Gelijk aan de mannen, zoals ze leek te bepleiten? „Dat heb ik nooit in mijn mond genomen.” Misschien verkeerd vertaald, oppert ze glimlachend. „Het woord deserve is lastig in het Engels.”

De 21-jarige topscorer van de Oranje Leeuwinnen stuwde afgelopen week de discussie over betere beloningen in het vrouwenvoetbal naar een nieuw hoogtepunt. Meningen genoeg. „Iedereen in de sport is gelijk”, sprak minister Bruno Bruins van Sport, die met voetbalbond KNVB wil gaan praten over de grote inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen in het profvoetbal. Aan de andere kant opiniemaker Johan Derksen, die in het programma Voetbal Inside riep dat gelijke betaling onzin is. „Meisje Miedema is de weg kwijtgeraakt. Dan denk ik: zit niet uit je nek te lullen.”

‘Meisje Miedema’ is niet onder de indruk. „Je hebt een aantal vrouwenvoetbalhaters, die gaan niet in één keer van mening veranderen.” Gelijke betaling mag in Nederland misschien nog een brug te ver zijn, betere betaling is volgens haar niet meer dan logisch. „Als op tafel komt te liggen wat wij de afgelopen tijd hebben verdiend… Ik denk dat iedereen je dan keihard uitlacht.” Bedragen van 16.000 tot 25.000 euro voor de Europese titel, die eerder in de media verschenen? „Onjuist”, zegt Miedema. „Ik kan niet zeggen wat het wel was. Maar je kunt er net een weekje Spanje van betalen, verder komen we niet. Heel frustrerend.”

Samen met onder andere aanvoerster Sherida Spitse en wereldvoetbalster van het jaar Lieke Martens vertegenwoordigt Miedema Oranje in de onderhandelingen met de KNVB, waarbij ze worden bijgestaan door spelersvakbond VVCS. Rond de interlands tegen Slowakije-uit (vrijdag) en Ierland-thuis (dinsdag), ruim vier maanden na het EK, is er nog altijd geen akkoord. „Liever een goede dan een snelle deal”, zegt Miedema. Ze weet hoe het spel wordt gespeeld. De druk opvoeren via de media hoort daarbij. Verkeerd geciteerd over gelijke betaling? „Vervelend.” Maar te netjes zijn is ook niet altijd goed. „Je brengt nu wel iets teweeg.”

Lees ook ons interview met Nicole Edelenbos, voorzitter van de RvC Eredivisie voor vrouwen: “Ik verwacht geen zakken vol geld voor de voetbalsters.”

Boegbeeld

In de verte heeft haar manier van redeneren iets weg van Johan Cruijff, ooit voorvechter voor betere betalingen bij de mannen. Boegbeeld voor het vrouwenvoetbal? „Lieke (Martens) en ik hebben gewoon een bepaalde positie. Iedereen verwacht dingen van je, neemt dingen van je aan. Je hebt een belangrijke mening. Dan ben je wel een voorbeeld en een voorloper. Die rol heb je in de groep, maar ook naar buiten toe.”

Geen angst voor kritiek als de sportieve prestaties straks even minder zouden zijn? „Lekker laten lullen”, is haar devies. Zoals ze ook deed bij het gouden EK in eigen land. „De eerste wedstrijden scoor je niet maar daarna maak je de belangrijke doelpunten. Dan is het lekker voor jezelf dat de critici hun mond dichthouden. Dat je ze gewoon op hun plek zet. Zo voelt het wel. Zo simpel is het.”

Ook buiten het veld bewijzen cijfers het gelijk van de Oranjespeelsters, zegt Miedema. „Het groeit gewoon, dat kan niemand ontkennen.” Meer tv-kijkers, reclame-inkomsten en volle stadions. „Tegen Noorwegen hadden we 25.000 man in Groningen. Als we die wedstrijd in de Kuip hadden gespeeld, was het ook uitverkocht geweest.” Tegen Ierland in Nijmegen? „Binnen acht uur uitverkocht, 11.000 man. Daarom is het zo belangrijk dat we in grotere stadions gaan spelen.”

Lees ook de stukken terug die we rond het afgelopen EK maakten: Dossier EK vrouwen 2017.

Waar het in de onderhandelingen verder om gaat? „Het hele pakket, van financiële vergoedingen tot kaarten voor de wedstrijd toe. Voor ons is het allerbelangrijkste dat er waardering uit spreekt. De KNVB doet veel voor het vrouwenvoetbal. Maar het moet ook terugkomen naar ons.”

Net zoveel verdienen als de mannen? „Dat is in Nederland niet realistisch. De mannen halen meer inkomsten binnen.” Staken voor gelijke rechten, zoals de Deense vrouwen, is voor Miedema een brug te ver. „Dat is niet onze intentie.” Maar ze houdt de internationale ontwikkelingen scherp in de gaten. „In Noorwegen en Ierland zijn de betalingen gelijk. Natuurlijk is dat een voorbeeld voor ons.” Toch evenveel als de mannen? „Dat heb ik nog steeds niet gezegd.”