Waarom Wilders nu toch naar Rusland wil

De Haagse Stemming Vandaag is dag 30 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Tweede Kamerleden zijn fan van Sigrid Kaag, Friesland van Lutz Jacobi. En oud-staatssecretaris Fred Teeven heeft een nieuwe baan.

GO EAST: In één week stuntte Geert Wilders met zowel een “aangifte” tegen premier Mark Rutte, als met een interview waarin hij aankondigde naar Rusland te gaan omdat hij het land ziet als een bondgenoot. De aandacht voor dat eerste plannetje was miniem, maar met zijn koerswijziging trekt hij meer bekijks. Poetin is in Nederland weliswaar impopulair, maar met een bezoek aan Rusland kan hij wel inspelen op het sentiment dat er in het Westen wel heel paniekerig wordt gedaan over Poetin. Ook kan Wilders zich ermee presenteren als leider van de internationale patriottenbeweging, iets waarmee hij zichzelf ook nationaal in de kijker speelt.

TOPDIPLOMATIE: Als je je ogen gisteren dichtdeed tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Handel, leek het soms net of voormalig koningin Beatrix aan het woord was. Zo gedistingeerd en onberispelijk sprak minister Sigrid Kaag de Kamer toe. Zelfs het woord “hezjtach” klonk plotseling gracieus. Af en toe klungelde ze nog wel even met de Kamerregels of gebruikte ze naar het oordeel van de voorzitter iets te veel Engelse termen, maar het eindoordeel over Kaags optreden was bij zowel coalitie als oppositie opmerkelijk positief. Zelfs de PVV leek gisteren van de voormalig diplomate gecharmeerd. Een verzoek van haar eigen partij D66 om de radioactie Serious Request financieel te steunen hield Kaag niettemin wel af.

DE LUTZFACTOR: Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen werd de PvdA in Leeuwarden nog de zesde partij, woensdag werd ze daar bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen weer de grootste. Het eerste signaal van een comeback? Waarschijnlijker lijkt dat het verrassende resultaat werd bereikt dankzij lokale lijsttrekker Lutz Jacobi, in Friesland een bescheiden beroemdheid. Juist door haar ongepolijste stijl en chaotische presentatie weet het oud-Kamerlid harten te winnen, schrijft politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet. Ook in de Kamer: bodes en beveiligers mochten bij toerbeurt mee naar een voetbalwedstrijd van SC Cambuur of Heerenveen. Zelf denkt Jacobi dat het succes niet alleen aan haar persoon ligt, vertelt ze vandaag in Trouw. Al zullen de 170 borden met ‘Stem Lutz’ die ze zelf neerzette wel geholpen hebben. “Mijn partner is handig, dat scheelt.”

BESTUURSFUNCTIE: Na haar Kamerlidmaatschap ging Lutz Jacobi vrijwel direct aan de slag als interim-directeur bij een bedrijf voor ongediertebestrijding. Een deze week gepubliceerd onderzoek van Vrij Nederland en Nieuwsuur laat zien hoe ongebruikelijk dat is. Ze onderzochten alle banen van ex-Tweede Kamerleden sinds 1945 en concluderen: de banencaroussel draait op volle toeren. Oud-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven leek naar de Raad van State te gaan, maar maakt nu toch interessantere carrièremove: hij is part-time buschauffeur. Fantastisch, vindt de oud-bewindsman zijn nieuwe baan zelf. De busloze uren besteedt Teeven overigens ook goed: hij is tevens een adviesbureau op het gebied van veiligheidsvraagstukken en cybercrime begonnen.

WAT WIJ VOLGEN:

Boosheid met de bijbel: Is er nog een partij die zich níet bekommert om de gewone, normale of boze burgers? Ook de SGP is er druk mee, getuige het thema van het najaarscongres dat vanmiddag in Nieuwegein wordt gehouden met het thema: “De boze burgers en het Bijbels beginsel: Verontwaardiging versus verantwoordelijkheid.” Een van de sprekers is oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en in workshops gaat het over hoe om te gaan met populistische sentimenten.


Kroningen:
Dit weekend vinden nog drie partijcongressen plaats. De VVD koos voor het inspirerende thema “Doen” en pakt het anders dan anders aan met “een actief en interactief programma” waarbij leden kunnen deelnemen aan “programmacarrousels”. Één traditioneel onderwerp staat wel op de agenda: de verkiezing van de door de partij voorgedragen Christianne van der Wal tot partijvoorzitter. Ook bij Forum voor Democratie wordt een door de partij voorgedragen kandidaat tot voorzitter gekroond: Paul Fentrop, die in het verleden onder andere voor NRC werkte en hoogleraar was op Nyenrode. De ChristenUnie houdt morgen eveneens een congres. Daar gaat een groep leden de partij oproepen het kinderpardon en de rechtsbijstand voor asielzoekers alsnog te verruimen.

QUOTE VAN DE DAG

“Hello, I am the new Bert”

Nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra hielp zijn Europese collega’s volgens de Telegraaf nog een beetje bij de kennismaking.