Voetbalsters winnen tweede WK-kwalificatieduel

Op bezoek bij Slowakije won het Nederlands vrouwenelftal eenvoudig met 0-5.

Vivianne Miedema in actie tijdens de wedstrijd tegen Slowakije.
Vivianne Miedema in actie tijdens de wedstrijd tegen Slowakije. Foto Jakub Gavlak/EPA

Het Nederlands vrouwenelftal heeft ook zijn tweede wedstrijd in het kwalificatietoernoei voor het WK van 2019 gewonnen. In Senec boekte Oranje vrijdagavond een eenvoudige zege op Slowakije: 0-5.

Al in de achtste minuut kwam Nederland op voorsprong. Stefanie van der Gragt kopte de bal vanuit een hoekschop in het doel. Vlak voor rust zorgden Sherida Spitse en Vivianne Miedema voor de 0-2 en de 0-3. In de 46ste minuut maakte Miedema ook de vierde Nederlandse goal. Het was haar 49ste interlanddoelpunt. In de blessuretijd van de tweede helft maakte Van der Gragt er met haar tweede treffer van de wedstrijd nog 0-5 van.

Het eerste kwalificatieduel won de regerend Europees kampioen ook. Dat ging een stuk lastiger. Pas in de laatste seconden kwam Oranje dankzij een doelpunt van Miedema met 1-0 langs Noorwegen, de belangrijkste concurrent in Groep 3 van het Europese kwalificatietoernooi.

Nederland aan de leiding

Na de zege tegen Slowakije gaat Nederland aan de leiding in de kwalificatiegroep. Het team heeft evenveel punten als Noorwegen, maar doordat bij een gelijke puntenstand het onderling resultaat de doorslag geeft, neemt Nederland de koppositie over.

Dinsdag staat de volgende kwalificatiewedstrijd op het programma. Nederland speelt dan in het Goffertstadion in Nijmegen tegen Ierland. Het wordt waarschijnlijk een moeilijkere opgave dan de ontmoeting met Slowakije. Ierland heeft net als Nederland zes punten. Oranje kan mogelijk wel weer een beroep doen op vaste keepster Sari van Veenendaal, die er vrijdag niet bij was vanwege een heupblessure.