Syrische IS-strijder herkend bij debatavond Amsterdam

De Balie Een Syrische strijder van IS verbleef met valse papieren in Nederland. Hij werd gesignaleerd bij een debatavond.

Een Syrische strijder van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verbleef in ieder geval enkele maanden met valse papieren in Nederland. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De 31-jarige man werd tijdens een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam gesignaleerd.

De man werd tijdens een bijeenkomst op 14 september in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herkend door diverse activisten van het burgercollectief Raqqa is Being Slaughtered Silently. Dit bevestigt De Balie tegenover NRC. De activisten zijn afkomstig uit dezelfde regio als de man. Zij waren in De Balie aanwezig bij een vertoning en nabespreking van hun eigen film.

De bijeenkomst stond niet op de openbare agenda van het debatcentrum omdat de activisten zich eerder kritisch hadden uitgelaten over IS. Hun veiligheid was daardoor in het geding. Het debatcentrum laat weten om die reden beveiliging ingeschakeld te hebben en de politie vooraf op de hoogte te hebben gesteld.

De man reisde onder een valse naam naar Nederland. De Volkskrant meldt dat het zou gaan om een ‘zwaar geval’. Hij zou daarom al maanden in de gaten gehouden worden door de inlichtingendienst AIVD. De krant schrijft ook dat aanwezige activisten probeerden een foto van de man te maken, waarna hij op de fiets op de vlucht sloeg. Een poging van de beveiliging van De Balie om de IS-strijder alsnog tegen te houden, mislukte.

Het debatcentrum besloot daarom de politie in te schakelen. Of de man nog in Nederland verblijft, is onduidelijk. De AIVD zegt dat er in Europa diverse concrete gevallen bekend zijn van IS-strijders die met de migrantenstroom naar Nederland zijn gekomen. Uit gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet blijken of zij een risico vormen voor de Nederlandse samenleving.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) liet weten dat er voldoende aanwijzingen moeten zijn om maatregelen te kunnen nemen, meldt persbureau ANP. De minister zal volgende week verder ingaan op de Kamervragen die naar aanleiding van de berichtgeving werden gesteld door de PVV.

Na een belegering van vier maanden werd IS in oktober ook verslagen in Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat. Volgens de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zou IS nog zo’n zesduizend tot tienduizend strijders tellen. De leiders van de terreurgroep zouden zich schuilhouden aan de grens met Irak.

Op dit moment verblijven nog zo’n 180 Nederlandse IS-strijders „met jihadistische intenties” in Syrië en Irak, zegt terreurbestrijder NCTV. Ongeveer eenderde van hen zou vrouw zijn. De vrees is dat deze strijders terug naar Nederland willen. In totaal zijn zo’n 285 Nederlanders uitgereisd naar Syrië en Irak. Zo’n vijftig van hen zijn teruggekeerd naar Nederland.