Syrische IS-strijder herkend bij Amsterdamse debatavond

Het zou de eerste keer zijn dat een Syrische IS-strijder in Nederland wordt herkend.

Foto Kippa/ANP

Een Syrische strijder van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verbleef in ieder geval enkele maanden met valse papieren in Nederland. Dat bevestigt De Balie naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant vrijdag. De 31-jarige man werd tijdens een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam herkend.

De man werd tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie herkend door activisten van het burgercollectief Raqqa is Being Slaughtered Silently. Dit bevestigt De Balie tegenover NRC. De activisten zijn afkomstig uit dezelfde regio als de man. Zij waren in De Balie aanwezig bij een nabespreking van hun eigen film.

De Balie had de bijeenkomst niet op de publieke agenda gezet omdat het vreesde voor de veiligheid van de activisten. Het debatcentrum laat weten om die reden beveiliging ingeschakeld te hebben en politie vooraf op de hoogte gesteld te hebben. De bezoekerslijst is van tevoren niet doorgegeven aan de politie.

Valse naam

De man reisde onder een valse naam naar Nederland. De Volkskrant meldt dat het zou gaan om een ‘zwaar geval’. Hij zou daarom al maanden in de gaten gehouden worden door de inlichtingendienst AIVD.

De aanwezige activisten probeerden een foto van de man te maken waarna hij wegvluchtte op een fiets. Een poging van de beveiliging van De Balie om de IS-strijder alsnog tegen te houden, mislukte. Het Amsterdamse debatcentrum besloot daarom de politie in te schakelen. Of de man momenteel nog in Nederland verblijft, is onduidelijk. De AIVD laat weten over individuele gevallen geen uitspraak te doen.

Concrete gevallen

Wel zegt de inlichtingendienst dat er diverse concrete gevallen bekend zijn van IS-strijders die in de migrantenstroom naar Europa zijn gekomen. Het zou niet gaan om honderdtallen. Uit gesprekken met de IND moet blijken of zij een risico vormen voor de Nederlandse samenleving.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) stelt dat er voldoende aanwijzingen moeten zijn om maatregelen te nemen, zo meldt ANP. De minister zegt volgende week verder in te zullen gaan op Kamervragen gesteld door de PVV en GroenLinks.

Lees ook: Het einde van Raqqa is niet het eind van IS

In oktober werd de Oost-Syrische stad Raqqa, de door IS benoemde hoofdstad van het kalifaat, bevrijd. Niet alle IS-strijders zijn daarmee verdwenen: volgens de internationale coalitie onder leiding van de VS zou IS nog zo’n 6.000 tot 10.000 strijders tellen. De leiders van de terreurgroep zouden zich schuilhouden aan de grens met Irak.