Steun voor Zwarte Piet neemt heel langzaam af

In 2014 wilde 88 procent van de Nederlanders Zwarte Piet behouden. Nu is dat nog 82 procent, blijkt uit nieuw onderzoek.

Sinterklaas en zijn Pieten tijdens de intocht in 2017
Sinterklaas en zijn Pieten tijdens de intocht in 2017 Foto Lex van Lieshout/ANP

De steun voor de traditionele Zwarte Piet neemt onder Nederlanders heel langzaam af. Inmiddels wil 82 procent Zwarte Piet behouden zoals hij is. In 2014 was dat nog 88 procent. Zo’n 30 procent van de Nederlanders staat nu „open voor experimenten met het uiterlijk van Zwarte Piet”.

Dat blijkt uit een representatieve peiling die onderzoeksbureau Kantar heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het onderzoek ‘Opvattingen over de figuur Zwarte Piet’ wordt sinds 2014 jaarlijks gehouden.

De resultaten uit dit onderzoek wijken af van een peiling die tv-programma EenVandaag eerder deze week publiceerde. Daarin was volgens de onderzoekers sprake van een afbrokkeling van het draagvlak voor de traditionele Zwarte Piet. Nu zou nog slechts 68 procent van de Nederlanders geen verandering willen van Zwarte Piet. Het EenVandaag-onderzoek stoelt op een peiling onder mensen die zichzelf aanmelden.

Lees ook het opiniestuk: Vóór Zwarte Piet? Zo kennen we de eens zo progressieve Dokkumers niet

Uit beide onderzoeken blijkt wel dat slechts weinig Nederlanders Zwarte Piet zouden willen veranderen omdat die een racistisch stereotype zou zijn. In het ministeriële onderzoek zegt ruim een op de tien ondervraagden Zwarte Piet discriminerend te vinden voor zichzelf (1 procent) of anderen (10 procent). Van het EenVandaag-panel omschreef 12 procent Zwarte Piet als „een racistisch fenomeen”.

Ook is er eensgezindheid over de jaarlijks terugkerende discussie – daar zijn veruit de meeste mensen negatief over: 71 procent van de ondervraagden in het onderzoek van Sociale Zaken, 68 procent bij EenVandaag. Wel zegt 22 procent van de ondervraagden in het ministeriële onderzoek door de discussie te zijn gaan nadenken over de figuur van Zwarte Piet. Acht procent heeft hierdoor zijn of haar mening bijgesteld. Daar treedt ook iets van een verharding in op. In 2016 was 10 procent negatiever gaan denken over een eventuele verandering van Zwarte Piet. Dit jaar is 17 procent daar negatiever over gaan denken.

Lees ook: Komt sinterklaas zonder pieten?