Separatistenleider Loegansk treedt af

Igor Plotnitski, hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek, zei eerder deze week dat ontslagen minister de macht probeerde te grijpen.

Igor Plotnitski is volgens de zelfverklaard Volksrepubliek Loegansk afgetreden vanwege "gezondheidsredenen".
Igor Plotnitski is volgens de zelfverklaard Volksrepubliek Loegansk afgetreden vanwege "gezondheidsredenen". Foto AFP

Het hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk (LNR) in Oost-Oekraïne is vrijdag afgetreden. Igor Plotnitski heeft vanwege “gezondheidsredenen” zijn functie neer moeten leggen, meldt de opstandige regio op haar website. Het nieuws komt enkele dagen nadat een ontslagen minister volgens de separatistenleider de macht probeerde te grijpen in Loegansk.

Leonid Pasetsjnik, eerder minister van Veiligheid, heeft in een videoboodschap zichzelf naar voren geschoven als leider van de LNR. Plotnitski heeft nog niets laten horen over zijn aftreden. Volgens de Russische krant Novaja Gazeta zit de separatistenleider in Rusland. Mogelijk is hij gevlucht.

Afgelopen dinsdag werd het centrum van de gelijknamige hoofdstad van Loegansk afgezet door militairen en pantserwagens. Gewapende mannen op straat zeiden tegen omstanders dat ze handelden in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de regio.

‘Oorlogswonden hebben hun tol geëist’

Volgens Plotnitski was er sprake van een poging om de macht over te nemen. Deze zou georganiseerd zijn door de ontslagen minister van Binnenlandse Zaken, Igor Kornet. Volgens Plotnitski hoefde de bevolking zich geen zorgen te maken en was de situatie onder controle.

Pasetsjnik leek een aanslag op Plotnitski in 2016 aan te halen als reden voor zijn vertrek, en zei dat “meerdere oorlogswonden hebben hun tol geëist”. De separatistenleider zou daardoor niet meer zijn functie kunnen vervullen.

Lees de NRC-reportage uit Oost-Oekraïne: In Slavjansk vertrouwt niemand meer op Kiev

De pro-Russische regio’s Loegansk (LNDR) en Donetsk (DNR) in Oost-Oekraïne verklaarden zich in 2014 onafhankelijk van de pro-Europese regering in Kiev. In het conflict tussen het Oekraïense leger en de door Rusland gesteunde rebellen zijn inmiddels al meer dan 10.000 doden gevallen. Volgens Kiev kwamen donderdag tijdens gevechten vijf Oekraïense militairen om het leven.

Minsk-akkoord

Moskou ontkent de regio’s te steunen met troepen en militair materieel. Officieel is een wapenstilstand van kracht met het zogeheten ‘Minsk-akkoord’, dat in 2015 door leiders van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland gesloten werd. De strijdende partijen betichten elkaar bijna dagelijks ervan dat de afspraken niet worden nageleefd.

NRC-correspondent Steven Derix bezocht in 2016 Oost-Oekraïne: Het diepe geloof in de nieuwe republiek Donetsk

Naast de lopende strijd tegen Kiev zijn de regio’s vaker het toneel van interne machtsstrijd. Tijdens de onrust in Loegansk eerder deze week zouden paramilitairen uit Donetsk gestuurd zijn, maar dat werd door de zelfverklaarde volksrepubliek ontkend.