Russische schaatsers geschorst

Doping Het aantal Russische winter- sporters dat door het IOC voorgoed van Olympische Spelen wordt geweerd is opgelopen tot veertien.

Bobsleeër Aleksandr Zubkov in betere tijden: als vlagdrager in Sotsji.
Bobsleeër Aleksandr Zubkov in betere tijden: als vlagdrager in Sotsji. Foto Mark Humphrey/AP

Het opschonen van Russische wintersporters door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) neemt een rigoureuze vorm aan. De lijst van sporters die voor het leven van Olympische Spelen worden geweerd groeide vrijdag met vier tot een totaal van veertien. Tot de nieuwe geschorsten behoort schaatsster Olga Fatkoelina, die op de Spelen van Sotsji in 2014 zilver won op de 500 meter. Het is nog niet definitief dat Margot Boer, die brons won, opschuift naar de tweede plaats.

Fatkoelina’s naam verdwijnt ook uit de uitslagenlijst van de 1.000 meter (vierde) en 1.500 meter (negende). Naast Fatkoelina werd ook Aleksandr Roemjantsev, als tweede Russische schaatser, voor het leven uitgesloten van Olympische Spelen. Zijn naam wordt geschrapt uit de uitslag van zowel de 5.000 meter (elfde) als de ploegachtervolging (zesde).

Meest opvallende naam van het viertal dat vrijdag werd geschorst is bobsleeër Aleksandr Zubkov, die in Sotsji op 39-jarige leeftijd in zowel de tweemans- als viermansbob olympisch kampioen werd. Zubkov was persoonlijk door president Vladimir Poetin verzocht pas na de Winterspelen van Sotsji te stoppen. Hij staat in Rusland in hoog aanzien en was tijdens de openingsplechtigheid in Sotsji de Russische vlagdrager.

Lees ook: Duizend Russische sporters betrokken bij dopingfraude

De vierde geschorste sporter van vrijdag is Olga Stulneva, die in Sotsji negende werd in de tweemansbob. Met haar komt het totaal voor het leven gestrafte wintersporters op twee bobbers, twee schaatsers, vier skelotonners en zes langlaufers.

Saillant detail is dat de zes geschorste skilopers voorlopig wel mogen uitkomen in wereldbekerwedstrijden. De internationale skifederatie FIS kan hen op reglementaire gronden geen sanctie opleggen, omdat zij tussen mei en oktober door FIS al voorlopig waren geschorst en tegen de IOC-straf in beroep zijn gegaan bij het sporttribunaal CAS. De FIS zegt pas maatregelen te kunnen nemen nadat zij volledig door het IOC zijn ingelicht over de feiten waarop de straffen zijn gebaseerd. De zes skilopers zijn gerechtigd om dit weekeinde uit te komen in een wereldbekerwedstrijd in het Finse Ruka.

De veertien schorsingen zijn het resultaat van het werk van de commissie Oswald, die in opdracht van het IOC alle beschikbare Russische dopingmonsters opnieuw analyseert. Dat gebeurt op basis van het rapport van sportjurist Richard McLaren in opdracht van het wereldantidopingbureau WADA. Daaruit blijkt dat de Russen in Sotsji op grote schaal hebben gesjoemeld met dopingmonsters. Er zouden zowel stalen verwisseld als vertroebeld zijn.

De hernieuwde dopinganalyse van de commissie Oswald in combinatie met het onderzoek van een tweede commissie, onder leiding van de Zwitserse oud-president Samuel Schmid, naar een Russische dopingnetwerk bepalen of hoe dan ook Russen mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Lees ook: Dopingautoriteiten willen Winterspelen zonder Rusland