Premier Sint-Maarten William Marlin treedt af

Eerder op vrijdag werd bekend dat de Rijksministerraad de gouverneur van het eiland had gevraagd de premier te ontslaan.

Premier William Marlin op Sint-Maarten in september Foto Niels Wenstedt/ANP

Demissionair premier William Marlin van Sint-Maarten treedt af. Dit zei hij vrijdagavond tijdens een persconferentie in hoofdstad Philipsburg. Eerder die dag werd bekend dat de Rijksministerraad de gouverneur van het eiland had gevraagd Marlin te ontslaan. Premier Rutte zei vrijdag dat het “bizar” zou zijn als Marlin na deze oproep niet op zou stappen. Eerder weigerde Marlin ondanks twee moties van wantrouwen van het lokale parlement af te treden.

Tijdens de persconferentie zei de ex-premier ook dat hij zich tijdens de verkiezingen in 2018 weer kandidaat wil stellen. “Het is aan het volk om te kiezen wie zij willen als volksvertegenwoordiger. Dit is geen afscheid.”

Samenzwering

Marlin ontkende vrijdag de aantijgingen die hij de afgelopen maanden heeft ontvangen. Volgens hem zweren politici uit Sint-Maarten en Nederland samen om hem weg te krijgen:

“Er bestaat al jaren een samenzwering op Sint-Maarten om mijn regering ten val te brengen. Politici van Sint-Maarten en in Nederland vonden elkaar na de orkaan om samen tegen een gemeenschappelijke vijand te strijden: William Marlin. Geef William Marlin maar overal de schuld van.”

‘Nooit geweigerd op te stappen’

Marlin zei daarnaast dat hij niet eerder aftrad vanwege de angst op negatieve reacties. “Men zal zeggen dat je niet hebt gevochten voor Sint-Maarten.” Hij benadrukte ook dat hij niet ontslagen is door de Nederlandse regering, maar dat hij zelf aftreedt. “Ik heb nooit geweigerd op te stappen.” Tijdens de persconferentie zei hij dat hij zijn ontslag nu bij de gouverneur in zal dienen.

Marlin bleef zich verzetten tegen de oprichting van een zogenoemde Integriteitskamer. De Kamer zou de wijdverbreide corruptie op Sint-Maarten tegen moeten gaan. De oprichting van de instantie was een vereiste voor de Nederlandse regering om de 550 miljoen euro aan noodhulp te verstrekken. Het eiland verkeert al maanden in crisis sinds orkaan Irma het begin september verwoestte. Volgens Marlin zou de Kamer de “vrijheid van de inwoners van Sint Maarten schenden”.

Ook stemde Marlin niet in met een tweede eis: dat Nederland een grotere rol krijgt bij de grensbewaking. Nederland wil de bewaking versterken door de marechaussee aan de grens in te zetten, omdat er veel illegalen op het eiland wonen. Marlin zei deze “verantwoordelijkheid” niet af te willen staan.

Rechtsstaat

Aan het begin van deze maand nam het parlement op Sint-Maarten twee moties aan, een van wantrouwen tegen de regering van Marlin en een voor direct ontslag van de premier. Sindsdien is hij demissionair. Toch weigerde de premier tot nu toe zijn ontslag formeel in te dienen, waardoor een nieuwe regering niet kan aantreden. Volgens staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops schond Marlin “een staatsrechtelijke basisregel” door niet op te stappen.

William Marlin was sinds 2015 premier van Sint-Maarten. Hij was de leider van de politieke partij National Alliance. Marlin zette zich de afgelopen jaren onder meer in om de beeldvorming van Sint Maarten te verbeteren.

    • Floor Bouma