Praten met kwetsbaren over anticonceptie wordt beleid in zorgsector regio Tilburg

foto iStock

Een primeur in de regio Tilburg: twintig zorg- en welzijnsorganisaties gaan blijvend met kwetsbare mensen in gesprek over hun kinderwens en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Doel van de instellingen – aanbieders van onder meer jeugdzorg en beschermd wonen – is voorkomen dat kinderen geboren worden „in een situatie waarin ouderschap (tijdelijk) tekortschiet”.

Een proef die in 2014 begon in Tilburg en eind 2016 door Rotterdam is nagevolgd, wordt hiermee bestendigd in beleid. In de Tilburgse proef werden 240 kwetsbare mensen, bijvoorbeeld verslaafden, door hulpverleners aangesproken op anticonceptie. Ruim 80 procent besloot vrijwillig voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Tilburg trekt voor het beleid jaarlijks 130.000 euro uit. Bij elk van de twintig Brabantse organisaties heeft de GGD twee medewerkers opgeleid die hun collega’s weer leren anticonceptie te bespreken met cliënten. Volgens Connie Rijlaarsdam, de verpleegkundig specialist die het project bedacht, vragen hulpverleners vaak niet door over anticonceptie. Haar methode draait om doorvragen. Eerder tegen NRC: „Zeggen dat je de pil slikt is niet genoeg. Ik wil die pilstrip zien.”

Lees ook het verhaal van een ex-verslaafde, nu moeder, over anticonceptie