Papoea-Nieuw-Guinea

Vluchtelingen worden gedwongen weggevoerd uit Australisch detentiecentrum op Manus

Tientallen vluchtelingen werden donderdag uit het Australische detentiecentrum op het eiland Manus (Papoea-Nieuw-Guinea) weggevoerd naar een kamp elders op het eiland. De ruim driehonderd achtergebleven vluchtelingen weigeren te vertrekken omdat er volgens hen geen garanties zijn voor hun veiligheid en omdat er ook geen daadwerkelijk toekomstperspectief wordt geboden. Australië, het land dat verantwoordelijk is voor de vluchtelingen, weigert ze toe te laten. Sinds 31 oktober is het detentiecentrum waar de vluchtelingen zaten gesloten. Water en elektriciteit waren al afgesloten. Volgens de politie van PNG verliep vandaag alles vreedzaam. Volgens de vluchtelingen waren hun bezittingen naar buiten gesmeten, zijn er mannen geslagen en gearresteerd. De Australische minister voor Immigratie Peter Dutton gaf toe dat een „klein aantal” migranten was opgepakt. Verscheiden mensenrechtenorganisaties verklaarden dat de politie gewapend met knuppels en messen het kamp was binnen gegaan en bezittingen hadden vernield. (NRC)