Overschot op begroting valt lager uit

Waarschijnlijk bedraagt het overschot eind 2017 geen 0,6 maar 0,4 procent van het bbp.

Minister Hoekstra in gesprek met scholieren, na de ministerraad op 10 november.
Minister Hoekstra in gesprek met scholieren, na de ministerraad op 10 november. Foto Bart Maat/ANP

Het begrotingsoverschot valt dit jaar waarschijnlijk iets lager uit dan verwacht: niet 0,6 procent, maar 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat staat in de Najaarsnota, die vrijdag werd gepresenteerd door minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA).

Dat er op de overheidsbalans minder geld overblijft, komt onder andere door de financiële steun aan Sint-Maarten. Het eiland werd in september zwaar getroffen door de orkaan Irma. Als Sint-Maarten zijn grenzen beter gaat bewaken en een integriteitskamer opzet voor toezicht op de politiek, krijgt het 550 miljoen euro voor wederopbouw. Het ministerie heeft dat bedrag alvast meegenomen in de raming van het begrotingsoverschot. Saba en Sint-Eustatius kregen samen 67 miljoen euro.

Vertraging bij computersystemen

Een andere tegenvaller heeft te maken met de schenk- en erfbelastingen. De inkomsten daaruit zijn 450 miljoen lager dan verwacht. Het duurde lang voor nieuwe computersystemen voor deze belastingen goed waren geïnstalleerd. Daardoor kon de Belastingdienst niet alle belastingen innen. Volgend jaar haalt de fiscus die achterstand in. Het gaat dus, net als bij de steun aan Sint-Maarten, om een eenmalige tegenslag.

Tegelijkertijd noteert het ministerie in de Najaarsnota een meevaller. Waarschijnlijk hoeft de overheid 700 miljoen euro minder uit te geven aan de Zorgverzekeringswet. Er gaat minder geld naar de geestelijke gezondheidszorg en naar genees- en hulpmiddelen.

“Dit jaar gaan we voorlopig goed afsluiten”, zei minister Hoekstra tegen persbureau ANP. De bewindsman vindt dat Nederland er goed uitkomt in vergelijking met andere Europese landen. Hij wijst erop dat landen in de eurozone gemiddeld een begrotingstekort van 1,1 procent hebben. Dat het in Nederland beter gaat, is volgens Hoekstra te danken aan “de robuustheid van de Nederlandse economie” en het “verstandige beleid van het vorige kabinet”.

In 2016 had Nederland voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in 2008 weer een begrotingsoverschot. Vorig jaar lag het overschot op 0,3 procent van het bbp. De jaren daarvoor was er telkens sprake van begrotingstekorten, tot wel 5,4 procent in 2009.