OM: mishandeld stel Arnhem geen slachtoffer homohaat

Volgens het OM bleek uit onderzoek dat homohaat niet de aanleiding was voor de mishandeling. De vier verdachten worden wel vervolgd voor geweldpleging.

Het stel, Jasper Vernes-Seratan (r) en Ronnie Seratan-Vernes, bij een uitzending van RTL Late Night.
Het stel, Jasper Vernes-Seratan (r) en Ronnie Seratan-Vernes, bij een uitzending van RTL Late Night. Foto Koen van Weel/ANP

Vier jongens die verdacht worden van ernstige mishandeling van een homostel in Arnhem eerder dit jaar, worden niet vervolgd voor discriminatie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is uit onderzoek gebleken dat homohaat niet de aanleiding was voor de mishandeling. Het OM wil nog niet toelichten of er een ander motief gevonden is.

De vier verdachten worden wel vervolgd voor mishandeling. Een vijfde verdachte van 14 jaar wordt niet vervolgd, hij zou zou niet betrokken zijn geweest bij de aanval. Op 19 december zal een voorbereidende regiezitting plaatsvinden. Hier zal worden besproken of nader onderzoek nodig is.

Lees ook: Verdachten zaak-homostel: geaardheid speelde geen rol

De inhoudelijke bespreking van de zaak - waarschijnlijk in het voorjaar van 2018 - is vanwege de jonge leeftijd van de verdachten achter gesloten deuren. De officier van justitie zal dan “bij hoge uitzondering” toelichting geven over de resultaten van het onderzoek. Dit is vanwege de grote hoeveelheid media-aandacht die de zaak heeft gekregen, zegt een woordvoerder in een reactie.

In april dit jaar werden twee homoseksuele mannen van 31 en 35 ‘s nachts aangevallen op de Nelson Mandelabrug in Arnhem. Volgens het stel hadden de belagers het op hen gemunt vanwege hun geaardheid.

#Handinhand

De zaak kreeg veel aandacht. Het COC, de belangenorganisatie voor LGBT’ers, schreef een brandbrief aan de formerende partijen over “toenemend geweld tegen de LGBT-gemeenschap”. Ook begon sportjournalist Barbara Barend een landelijke actie met de hashtags #handinhand en #allemannenhandinhand, waarna verschillende bekende Nederlanders foto’s publiceerden waarop ze hand in hand liepen.

Correctie (24-11-2017): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de vijfde verdachte vrijgesproken was. Dit is niet juist, de verdachte wordt niet vervolgd.